Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

17

Киргиз улсын Өндөр Технологийн Паркийн үйл ажиллагаатай танилцлаа

17,942

Монгол Улсын Ерөнхийлөгчийн Киргиз Улсад хийх төрийн айлчлал эхэллээ

18,266

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх Бүгд Найрамдах Киргиз Улсад төрийн айлчлал хийнэ

6,447

№129 | Хүнсний хувьсгал – Монголын мал, аж ахуйн салбарын алсын хараа 2025

18,635

Үндэсний их баяр наадмыг тохиолдуулан үндэсний үйлдвэрлэгч, баялаг бүтээгчдэд төрийн дээд одон, медаль хүртээлээ

16,720

“Монголын Эдийн засгийн форум-2025″-ийн хүрээнд “Хүнсний хангамж” сэдэвт хэлэлцүүлэг өрнөлөө

15,294

Б.Алтангэрэл: Уул уурхайн бус, нөхөн сэргээгдэх арвин баялгаар үндэсний брэнд бүтээж, экспортод гаргаж байна

16,005

Монгол түмний их баяр цэнгэл, Үндэсний их баяр наадам эхэллээ! Сайхан наадаарай

15,538

Хятадад цэцэрлэгийн 233 хүүхэд хар тугалгад хорджээ

16,382

Эрүүл хоол, хүнс гэж юу вэ?
ах

18,635

Үндэсний их баяр наадмыг тохиолдуулан үндэсний үйлдвэрлэгч, баялаг бүтээгчдэд төрийн дээд одон, медаль хүртээлээ

18,266

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх Бүгд Найрамдах Киргиз Улсад төрийн айлчлал хийнэ

18,247

“Монголын Эдийн засгийн форум-2025” зохион байгуулагдаж байна

18,083

Сүүний фермийг хөгжүүлэхээр 5 ААН хөнгөлөлттэй зээлд хамрагдахаар болжээ

17,942

Монгол Улсын Ерөнхийлөгчийн Киргиз Улсад хийх төрийн айлчлал эхэллээ

16,720

“Монголын Эдийн засгийн форум-2025″-ийн хүрээнд “Хүнсний хангамж” сэдэвт хэлэлцүүлэг өрнөлөө

16,388

Гол нэрийн хүнсний бүтээгдэхүүний үнэ өмнөх сараас 1.3 хувиар өсчээ

16,382

Эрүүл хоол, хүнс гэж юу вэ?

16,005

Монгол түмний их баяр цэнгэл, Үндэсний их баяр наадам эхэллээ! Сайхан наадаарай

15,538

Хятадад цэцэрлэгийн 233 хүүхэд хар тугалгад хорджээ

15,294

Б.Алтангэрэл: Уул уурхайн бус, нөхөн сэргээгдэх арвин баялгаар үндэсний брэнд бүтээж, экспортод гаргаж байна

10,878

Монголын эдийн засгийн форум 2025-д төр, хувийн хэвшил, олон улсын байгууллагын 2000 орчим төлөөлөл оролцож байна
ах

Хүнсний ногооны өнгө нь агуулагдах аминдэм, эрдэс бодис, эрүүл мэндийн ашиг тусыг илтгэдэг

Таны өдөр тутмын хоолны цэсэд төрөл бүрийн хүнсний ногоо багтдаг гэдэгт эргэлзэхгүй байна. Ногоон байцай, шар лууван, улаан лооль гэхчлэн хүнсний ногоо бүр өөр өөр өнгөтэй байдаг. Харин та эдгээр ногоо яагаад ийм өнгөтэй байдгийг мэдэх үү?

Хүнсний ногооны өнгө нь зүгээр л нэг “байгаль эхийн хайрласан хишиг” бус тэдгээрт агуулагдах аминдэм, эрдэс бодис, эрүүл мэндийн ашиг тусыг тайлж унших “нууц түлхүүр” ажээ.

Эрхэм уншигч таны мэдлэгт зориулж, өнгөөр нь тэдний “дотоод ертөнц рүү өнгийж, танин мэдэх” чухал мэдээллийг өргөн баръя. Нийтлэлээ уншсаны хойно өнгөний кодоор хүнсний ногоог хэрхэн сонгох талаар мэдлэгтэй болно гэдэгт итгэлтэй байна.

Улаан:

Ликопин (lycopene) хэмээх пигмент буюу будагч бодис нь хүнсний ногоог улаан өнгөтэй болгодог “гол нууц”. Улаан өнгөнд агуулагдах каротиноид, ликопин нь хорт бодисын эсрэг хүчтэй исэлдүүлэгч (antioxidant) бөгөөд зарим хорт хавдар, ялангуяа түрүү булчирхайн хорт хавдрын эрсдэлийг бууруулж, зүрхний шигдээсээс хамгаалдаг.

Шар:

Шар өнгөтэй хүнсний ногоо, жимс нь бета-каротин (А амин дэмийн урьдал бодис) болон С амин дэмээр баялаг. Шар өнгийн хүнс нь дархлааг дэмжих, судасны ханыг бэхжүүлэх, нүдний харааг сайжруулах, ясны нягтралыг нэмэгдүүлэхэд ач холбогдолтой. Түүнээс гадна өөх задалж биеийн жинг бууруулахад оролцдог учраас гуалиг болгодог супер хүнс ч гэж нэрлэдэг.

Нил ягаан:

Антицианин (anthocyanin) хэмээх бодисын агууламжаас шалтгаалж ногоо, жимс нил ягаан өнгөтэй байдаг. Нил ягаан өнгө гүн байх тусмаа фитохимийн агууламж өндөр байна. Эдгээр ногоог хүнсэндээ хэрэглэснээр тархи мэдрэлийн цусан хангамж сайжирч, зүрхний өвчний эрсдэлийг бууруулж, нүдний харааг сайжруулна.

Ногоон:

Хлорфилл нь ногоог ногоон өнгөтэй болгодог. Эдгээр ногоонд маш олон төрлийн амин дэм, эрдэс бодис байдаг. Жишээ нь брокколи, байцаа зэрэг ногоонд хавдрын эсрэг фитохимийн нэгдэл байж болох талаар олон тооны судалгаа байдаг. А,С,Е аминдэм болон бета-каротин зэргээр баялаг тул бие махбодод үрэвсэл намдаах, хорт хавдраас сэргийлэх нөлөө үзүүлдэг.

Цагаан:

Цагаан өнгөтэй ногоонд антиоксидант хамгийн ихээр агуулагддаг тул халдварыг эсэргүүцэж, дархлааг сайжруулахад чухал нөлөөтэй. Бактери болон үрэвслийн эсрэг шинж чанар нь эдгээр хүнсний эрүүл мэндийн ач холбогдлыг нэмэгдүүлдэг.

Хуваалцах
Сэтгэгдэл
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
Хүнсний ногооны өнгө нь агуулагдах аминдэм, эрдэс бодис, эрүүл мэндийн ашиг тусыг илтгэдэг
Хэл солих
Мэдээлэл хайх