Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

9

Ч.Даваабаяр: Зээл олгохоос гадна өөр олон төрлийн бодлого шийдвэрээр хүнс, хөдөө аж ахуйн салбараа дэмжиж байна

10

Ч.Даваабаяр: Төр, хувийн хэвшлийн түншлэлээр “Хүнсний хувьсгал” хөдөлгөөнийг үр дүнтэй хэрэгжүүлж байна

97

ЕТГ-ын Хүнсний төсөл, хөтөлбөрийн албаны даргаар О.Нямсүрэн томилогдлоо

19

Ч.Даваабаяр: “Хүнсний хувьсгал” үндэсний хөдөлгөөн улс үндэстэн даяар амжилттай хэрэгжиж байна

13

№135 I Хүнсний хувьсгал- “Зөвлөлдөх уулзалт-Баялаг бүтээгчдийн дуу хоолой”

15

Ховд: Экспортод гаргах махны шинжилгээг орон нутагт хийж эхэллээ

17

Эдийн засаг дахь төрийн оролцоог бууруулж, хувийн хэвшлийн бизнес тэлэх орон зайг нэмэгдүүлнэ

147

“Хамтын хүчээр-Чанартай хүнс, баталгаат ирээдүйн төлөө” уриан дор Дэлхийн Хүнсний Өдрийг тэмдэглэлээ

11

№ 134 | Хүнсний хувьсгал- 21 аймгийн дуу хоолой

17

Булган: Намрын ногоон өдрүүдээр 370 сая орчим төгрөгийн борлуулалт хийжээ
ах

147

“Хамтын хүчээр-Чанартай хүнс, баталгаат ирээдүйн төлөө” уриан дор Дэлхийн Хүнсний Өдрийг тэмдэглэлээ

97

ЕТГ-ын Хүнсний төсөл, хөтөлбөрийн албаны даргаар О.Нямсүрэн томилогдлоо

23

Орхон сумын төмс, хүнсний ногооны 20 орчим хувийг дангаараа хангадаг

19

Ч.Даваабаяр: “Хүнсний хувьсгал” үндэсний хөдөлгөөн улс үндэстэн даяар амжилттай хэрэгжиж байна

17

Булган: Намрын ногоон өдрүүдээр 370 сая орчим төгрөгийн борлуулалт хийжээ

17

Эдийн засаг дахь төрийн оролцоог бууруулж, хувийн хэвшлийн бизнес тэлэх орон зайг нэмэгдүүлнэ

16

Булган: Малчдын түвшинд хадланг 171 хувиар давуулан биелүүлжээ

15

Ховд: Экспортод гаргах махны шинжилгээг орон нутагт хийж эхэллээ

13

Говь-Алтай: Хүлэмжийн аж ахуйн үр шимийг хүртэж эхэллээ

13

№135 I Хүнсний хувьсгал- “Зөвлөлдөх уулзалт-Баялаг бүтээгчдийн дуу хоолой”

12

Завхан: Ноос махны ашиг шим жигд тэнцүү сартуул үүлдрийн хонийг үржүүлж байна

11

№ 134 | Хүнсний хувьсгал- 21 аймгийн дуу хоолой
ах

Лабораторид ургуулсан махны технологи ирээдүйд хүнсний үйлдвэрлэлийн томоохон хувьсгал болно

Лабораторид ургуулсан мах нь амьтны эсийг лабораторийн нөхцөлд өсгөж, бодит махны бүтэцтэй бүтээгдэхүүн гаргах технологи юм. Энэ нь мал аж ахуйн үйлдвэрлэлийн байгаль орчны сөрөг нөлөөллийг бууруулах, амьтны эрхийг хамгаалах зорилготой. Жишээлбэл, Нидерландын Meatable компани Opti-Ox технологийг ашиглан хулганаас гаралтай махыг дөрвөн хоногийн дотор үйлдвэрлэж байна.

⚙️Лабораторид ургуулсан махны давуу талууд:

  1. Байгаль орчинд ээлтэй: Амьтныг өсгөх, мал аж ахуйн үйлдвэрлэл нь байгаль орчны асуудал үүсгэдэг. Лабораторид ургуулсан мах нь чийг, газар тариалан, усны хэрэглээг багасгадаг бөгөөд хүлэмжийн хийн ялгаруулалтыг бууруулдаг.
  2. Амьтны эрхийг хамгаалсан: Энэ технологи нь амьтдыг үржүүлж, хөндөхгүйгээр мах үйлдвэрлэх боломжийг олгодог, ингэснээр амьтныг хөнөөх хэрэгцээгүй болдог.
  3. Эрүүл ахуйн аюулгүй байдал: Лабораторийн орчинд үйлдвэрлэгддэг тул хяналттай, халдварт өвчин, антибиотик болон гормоны үлдэгдэл багатай байдаг. Энэ нь эрүүл, аюулгүй махны бүтээгдэхүүн үйлдвэрлэх боломжийг бий болгодог.
  4. Эрүүл мэндийн ач холбогдол: Технологийн үндсэн дээр ургуулсан мах нь хүний хэрэглэдэг стандарт махтай ижил уураг, тос, төмөр зэрэг тэжээлийн бодисыг агуулах боловч, илүү тохируулж, хуримтлагдсан өөх тосыг багасгах боломжтой.

🌍 Хөгжиж буй компаниуд ба технологиуд:

  1. Meatable (Нидерланд): “Opti-Ox” технологи нь амьтны эсийг хөндлөн гаргахгүйгээр хурдан ургуулах боломжийг олгодог. Энэ технологи нь лабораторийн ургалтын хурдасгуурыг нэмэгдүүлж, мөн байгаль орчны улмаас ургамалд сөрөг нөлөө үзүүлэхгүй.
  2. Mosa Meat (Нидерланд): Энэ компани нь лабораторийн ургуулсан мах үйлдвэрлэлийн салбарт тэргүүлэгч бөгөөд “биологийн өсгөвөр” хэмээх технологи ашиглан мах ургуулдаг.
  3. Eat Just (АНУ): Eat Just компанийн “Good Meat” брэнд нь анхны лабораторид ургуулсан тахианы махыг Сингапурын зах зээлд нэвтрүүлсэн.

Лабораторид ургуулсан махны технологи ирээдүйд улам өргөжиж, хүнсний үйлдвэрлэлийн томоохон хувьсгал болох төлөвтэй байна. Хэрэв энэ технологи улам боловсронгуй болбол, үүнийг улам хямд үнээр үйлдвэрлэх, тархах боломжтой болж, байгаль орчинд сөрөг нөлөөг багасгахын зэрэгцээ хүнсний аюулгүй байдалд эерэг нөлөө үзүүлэх болно.

Лабораторид ургуулсан мах нь хүнс үйлдвэрлэлийн шинжлэх ухааны ирээдүйг тодорхойлох шинэ алхам юм.

Хуваалцах
Сэтгэгдэл
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
Лабораторид ургуулсан махны технологи ирээдүйд хүнсний үйлдвэрлэлийн томоохон хувьсгал болно
Хэл солих
Мэдээлэл хайх