Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

15,618

НҮБ-ын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллагаас Хүнсний аюулгүй байдлын эрсдэлийн мэдээлэл харилцааны сургалт зохиоэ байгуулж байна

11,208

“Монгол оронд тохиромжтой үхрийн аж ахуйн дэвшилтэт загвар нэвтрүүлэх” төсөл нээлтээ хийлээ

3

Монгол Улсад хиймэл оюуны технологийг хөгжүүлэх, тус чиглэлээр төрийн албаныхныг чадваржуулах нь маш чухал

10

Аймгийн аварга шалгаруулах тэмцээнд 11 сумын 75 тогооч оролцлоо

5

Төрөлжсөн ногоо, ургамлын гаралтай хүчит хүнсний эрэлт ихэсч байна

8

Хөнгөлөлтэй зээл олгосноор 256 ажлын байрыг бий болгожээ

1

Төл бойжилт 95.1 хувьтай байна

9

Сүүний фермийг хөгжүүлэхээр 5 ААН хөнгөлөлттэй зээлд хамрагдахаар болжээ

12

Өвөлжөөний хөл бууцанд ногоон тэжээл тариалах талаар сургалт явууллаа

10,322

PEF (Pulse Electric Field) технологиор хүнсний боловсруулалт шинэ үе рүү орж байна
ах

17,761

Монгол Улс, Бүгд Найрамдах Узбекистан Улс хөдөө аж ахуйн салбарт иж бүрэн түншилнэ

17,760

Бэлчээрийн фотомониторингийн үр дүнг сайжруулах дадлага сургалт боллоо

17,694

Гаалийн албан татвараас чөлөөлөх тухай хууль хүчингүй боллоо

17,657

Мах, махан бүтээгдэхүүн, сүү, сүүн бүтээгдэхүүний экспорт, импортыг нэмэгдүүлэн, хамтарч ажиллана

17,460

Тариаланч М.Туул 300 м.кв талбайд хүлэмжийн аж ахуй эрхэлж, нарийн ногоо тариалж байна

17,313

Хөдөлмөр зуслангаар дамжуулан хүүхдийг ахуйн амьдралд бэлтгэж байна

17,191

Монгол, Узбекистан хоёр улсын Хөдөө аж ахуйн яамд хамтын ажиллагааны баримт бичигт гарын үсэг зурлаа

17,173

2050 он гэхэд үр тариа, ногоо, махны үйлдвэрлэлийг 50% нэмэгдүүлэх хэрэгтэй

17,171

Хоёр улсын худалдааны эргэлтийг 100 сая ам.долларт хүргэхэд хөдөө аж ахуй хамгийн боломжит салбар гэв

16,970

Уул уурхайн бус, нөхөн сэргээгдэх арвин баялгаар үндэсний брэнд бүтээж буй “Грийн групп”

16,961

Шавж, мөөгөнцрөөр талх бүтээжээ

16,640

Нийт нутгийн 48,7 хувьд зуншлага сайн байна
ах

Т.Жамбалцэрэн: Хүнсний бүтээгдэхүүн, ундаа үйлдвэрлэл 1.4 дахин нэмэгдсэн

“Тогтвортой хөгжлийн зорилтууд-Зүүн хойд Азийн олон талт чуулга уулзалт -2022” үйл ажиллагаа Улаанбаатар хотноо өнөөдөр эхэллээ. Тус чуулга уулзалтад Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн яамны Төрийн нарийн бичгийн дарга Т.Жамбалцэрэн “Тогтвортой хөгжлийн зорилтууд ба хүнсний салбарын хөгжил” сэдэвт илтгэл танилцууллаа.

Хүнсний хангамж

Монгол улсад 14.0 мянга орчим ажиллагсадтай 1800 гаруй хүнс боловсруулах жижиг болон дунд үйлдвэр, цех ажиллаж, хүн амын малын мах, улаан буудай, гурил, төмсний хэрэгцээг дотоодын үйлдвэрлэлээр 100 хувь хангаж байна.

Хүнсний бүтээгдэхүүн, ундаа үйлдвэрлэл 2021 онд 7.0 их наяд төгрөгт хүрч, 2018 онтой харьцуулахад 1,4 дахин нэмэгджээ.

Дотоодын хүнсний хангамж, экспортыг нэмэгдүүлэх, импортыг бууруулах чиглэлээр дараах 3 стратегийг баримтална. Үүнд: 

  • Бодит хэрэглээ нь жишсэн хүн амын хэрэглээнээс өндөр, нөөц ихтэй бүтээгдэхүүний экспортыг нэмэгдүүлэх (малын мах, гурил, нөөшилсөн мах махан бүтээгдэхүүн, гурилан бүтээгдэхүүн, сүү, сүүн бүтээгдэхүүн)
  • Бодит хэрэглээ нь жишсэн хүн амын хэрэглээнээс бага, нөөц харьцангуй боломжтой бүтээгдэхүүний импортыг бууруулах (Өндөг, гахайн мах, өөх, тахиан мах, ургамлын тос, хүлэмжийн ногоо, төмс, ил талбайн ногоо)
  • Бодит хэрэглээ нь жишсэн хүн амын хэрэглээнээс бага, нөөц боломж хязгаарлагдмал бүтээгдэхүүнийг импортоор хангах зэрэг болно.

АВЧ ХЭРЭГЖҮҮЛЭХ АРГА ХЭМЖЭЭ

  • Хүнсний салбарын хууль, эрх зүйн орчинг шинэчлэх, 
  • Хүнсний сүлжээний аюулгүй байдлыг хангах стандарт, техникийн шаардлага, тарифын зохицуулалтыг олон улсын гэрээ хэлэлцээр, стандартуудад нийцүүлэх, 
  • Зөвхөн бүтээмжээ сайжруулсан, үр ашгаа нэмэгдүүлсэн, чанар, аюулгүй байдлыг хангасан аж ахуйн нэгжид хөнгөлөлттэй зээл, урамшуулал, татаас, татварын хөнгөлөлт зэрэг санхүүгийн дэмжлэгийг үзүүлэх,
  • Хүнсний сүлжээний бүх үе шатанд хүнсний аюулгүй байдлын мэдлэг, хандлага, хариуцлагыг сайжруулах, 
  • ДХБ-ын өмнө хүлээсэн үүрэг, хамгаалалтын болон буад гэрээ хэлэлцээрийн хүрээнд импортын бараа, бүтээгдэхүүний импортын гаалийн татварт тарифын зохицуулалт хийх замаар А болон Б бүлгийн хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний дотоодын үйлдвэрлэлийг дэмжих,
  • Нийгмийн эрүүл мэндийн эрсдлээс урьдчилан сэргийлэх зорилгоор Хүнс, мал эмнэлэг, ургамлын хорио цээрийн лабораториудын сүлжээ бүрдүүлэх,
  • Цахим хөдөө аж ахуйн стратегийн хэрэгжилтийг эрчимжүүлж, хүнсний бүтээгдэхүүний ул мөрийг мөшгих цахим тогтолцоог сүлжээний бүх үе шатанд нэвтрүүлэх,
  • Салбарын мэргэжлийн хүний нөөцийг бэлтгэх, чадавхжуулах, мэргэшил дээшлүүлэх шаталсан, дадлага давамгайлсан, сургалтын тогтолцоог бүрдүүлэх, мэргэшсэн инженер, техникийн ажилчдыг үе шаттайгаар бэлтгэх, хүний нөөцийн мэдээллийн нэгдсэн санг бий болгох, 
  • Хүнсний аюулгүй байдлыг хангах чиглэлд төр-хувийн хэвшлийн ил тод, нээлттэй хамтын ажиллагааг өргөжүүлэхийг тэрбээр илтгэлдээ танилцуулав. 
Хуваалцах
Сэтгэгдэл
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
Т.Жамбалцэрэн: Хүнсний бүтээгдэхүүн, ундаа үйлдвэрлэл 1.4 дахин нэмэгдсэн
Хэл солих
Мэдээлэл хайх