Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

7,069

Завхан аймагт бэлчээрийн 34 хувь нь нөөцтэй байна

16,072

Өвөл, хаврын бэлчээрийн даац нутгийн 80.1 орчим хувьд хүрэлцээтэй

17,583

Урьдчилсан байдлаар 1613 га талбайн ургац алдах судалгаа гарчээ

5,239

Булган аймагт хадлангийн талбайн гарц муу байна

16,033

Өмчийн хэлбэр харгалзахгүй 67 сургууль, 69 цэцэрлэгийн хоол үйлдвэрлэлд хяналт шалгалт хийж байна

17,210

Бэлчээрийн даац 16 хувиар сэргэжээ

16,983

УВС: Нэг кг хонины мах дунджаар 14 мянган төгрөгийн үнэтэй байна

18,562

 Ногоо тарих төсөлд 20 өрхийг хамрууллаа

16,061

Тариаланчид үр тарианы талбайн түүхийн дэвтэр хөтөлнө

6,016

Завхан аймагт малын тэжээл, үр тарианы тариалалт нэмэгджээ
ах

19,000

“Дэлхийн бизнес эрхлэгч эмэгтэйчүүдийн чуулга уулзалт” эхэллээ

18,562

 Ногоо тарих төсөлд 20 өрхийг хамрууллаа

18,368

Ж.Энхбаяр: Монгол Улс энэ жил дотооддоо тариалсан улаанбуудайгаар гурилынхаа хэрэгцээг бүрэн хангана

17,937

“Монгол-Хятадын V экспо” Хөх хотод зохион байгуулагдаж байна

17,583

Урьдчилсан байдлаар 1613 га талбайн ургац алдах судалгаа гарчээ

17,369

“Монгол-Хятадын V экспо”-д манай улсын 350 гаруй аж ахуйн нэгж, байгууллага оролцож байна

17,210

Бэлчээрийн даац 16 хувиар сэргэжээ

16,983

УВС: Нэг кг хонины мах дунджаар 14 мянган төгрөгийн үнэтэй байна

16,714

“Урам зориг өгөх, нөлөөлөл үзүүлэх, хөрөнгө оруулалт хийх” гэсэн уриа нь бидний хамтын зорилго, үүрэг, хариуцлагыг тод илэрхийлж байна

16,309

Ургац хураалт эхэллээ

16,185

“Монгол оронд тохиромжтой цагаан будаа тариалах туршилт” амжилттай хэрэгжиж байна

16,072

Өвөл, хаврын бэлчээрийн даац нутгийн 80.1 орчим хувьд хүрэлцээтэй
ах

Т.Жамбалцэрэн: Хүнсний бүтээгдэхүүн, ундаа үйлдвэрлэл 1.4 дахин нэмэгдсэн

“Тогтвортой хөгжлийн зорилтууд-Зүүн хойд Азийн олон талт чуулга уулзалт -2022” үйл ажиллагаа Улаанбаатар хотноо өнөөдөр эхэллээ. Тус чуулга уулзалтад Хүнс, хөдөө аж ахуй, хөнгөн үйлдвэрийн яамны Төрийн нарийн бичгийн дарга Т.Жамбалцэрэн “Тогтвортой хөгжлийн зорилтууд ба хүнсний салбарын хөгжил” сэдэвт илтгэл танилцууллаа.

Хүнсний хангамж

Монгол улсад 14.0 мянга орчим ажиллагсадтай 1800 гаруй хүнс боловсруулах жижиг болон дунд үйлдвэр, цех ажиллаж, хүн амын малын мах, улаан буудай, гурил, төмсний хэрэгцээг дотоодын үйлдвэрлэлээр 100 хувь хангаж байна.

Хүнсний бүтээгдэхүүн, ундаа үйлдвэрлэл 2021 онд 7.0 их наяд төгрөгт хүрч, 2018 онтой харьцуулахад 1,4 дахин нэмэгджээ.

Дотоодын хүнсний хангамж, экспортыг нэмэгдүүлэх, импортыг бууруулах чиглэлээр дараах 3 стратегийг баримтална. Үүнд: 

  • Бодит хэрэглээ нь жишсэн хүн амын хэрэглээнээс өндөр, нөөц ихтэй бүтээгдэхүүний экспортыг нэмэгдүүлэх (малын мах, гурил, нөөшилсөн мах махан бүтээгдэхүүн, гурилан бүтээгдэхүүн, сүү, сүүн бүтээгдэхүүн)
  • Бодит хэрэглээ нь жишсэн хүн амын хэрэглээнээс бага, нөөц харьцангуй боломжтой бүтээгдэхүүний импортыг бууруулах (Өндөг, гахайн мах, өөх, тахиан мах, ургамлын тос, хүлэмжийн ногоо, төмс, ил талбайн ногоо)
  • Бодит хэрэглээ нь жишсэн хүн амын хэрэглээнээс бага, нөөц боломж хязгаарлагдмал бүтээгдэхүүнийг импортоор хангах зэрэг болно.

АВЧ ХЭРЭГЖҮҮЛЭХ АРГА ХЭМЖЭЭ

  • Хүнсний салбарын хууль, эрх зүйн орчинг шинэчлэх, 
  • Хүнсний сүлжээний аюулгүй байдлыг хангах стандарт, техникийн шаардлага, тарифын зохицуулалтыг олон улсын гэрээ хэлэлцээр, стандартуудад нийцүүлэх, 
  • Зөвхөн бүтээмжээ сайжруулсан, үр ашгаа нэмэгдүүлсэн, чанар, аюулгүй байдлыг хангасан аж ахуйн нэгжид хөнгөлөлттэй зээл, урамшуулал, татаас, татварын хөнгөлөлт зэрэг санхүүгийн дэмжлэгийг үзүүлэх,
  • Хүнсний сүлжээний бүх үе шатанд хүнсний аюулгүй байдлын мэдлэг, хандлага, хариуцлагыг сайжруулах, 
  • ДХБ-ын өмнө хүлээсэн үүрэг, хамгаалалтын болон буад гэрээ хэлэлцээрийн хүрээнд импортын бараа, бүтээгдэхүүний импортын гаалийн татварт тарифын зохицуулалт хийх замаар А болон Б бүлгийн хүнсний түүхий эд, бүтээгдэхүүний дотоодын үйлдвэрлэлийг дэмжих,
  • Нийгмийн эрүүл мэндийн эрсдлээс урьдчилан сэргийлэх зорилгоор Хүнс, мал эмнэлэг, ургамлын хорио цээрийн лабораториудын сүлжээ бүрдүүлэх,
  • Цахим хөдөө аж ахуйн стратегийн хэрэгжилтийг эрчимжүүлж, хүнсний бүтээгдэхүүний ул мөрийг мөшгих цахим тогтолцоог сүлжээний бүх үе шатанд нэвтрүүлэх,
  • Салбарын мэргэжлийн хүний нөөцийг бэлтгэх, чадавхжуулах, мэргэшил дээшлүүлэх шаталсан, дадлага давамгайлсан, сургалтын тогтолцоог бүрдүүлэх, мэргэшсэн инженер, техникийн ажилчдыг үе шаттайгаар бэлтгэх, хүний нөөцийн мэдээллийн нэгдсэн санг бий болгох, 
  • Хүнсний аюулгүй байдлыг хангах чиглэлд төр-хувийн хэвшлийн ил тод, нээлттэй хамтын ажиллагааг өргөжүүлэхийг тэрбээр илтгэлдээ танилцуулав. 
Хуваалцах
Сэтгэгдэл
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
Т.Жамбалцэрэн: Хүнсний бүтээгдэхүүн, ундаа үйлдвэрлэл 1.4 дахин нэмэгдсэн
Хэл солих
Мэдээлэл хайх