
Хоол тэжээлтний мэргэжилтнүүд шарсан хоол, элсэн чихэр, түүхий мах, нүүрс ус зэрэг нь хөгшрөлтийг түргэсгэдэг хоол хүнсэнд багтана гэжээ. юм. Энэ талаар арваннэгдүгээр сарын 5-нд хоол тэжээлийн мэргэжилтэн, Самарагийн хоолны дэглэм ба хоолны дэглэмийн судалгааны хүрээлэнгийн захирал, анагаах ухааны доктор Михаил Гинзбург мэдэгдэв.
“Элсэн чихэр болон элсэн чихэр агуулсан бүтээгдэхүүн, нүүрс ус, өөрөөр хэлбэл шигшсэн гурилаар хийсэн цагаан талх, ороомог, гурилан бүтээгдэхүүн, төмс, будаа, транс тос /ялангуяа, маргарин/ агуулсан бүтээгдэхүүн нь хүний хөгшрөх явцыг түргэсгэдэг гэв. Мөн наранцэцэг болон бусад олон тооны омега-6-аар баялаг тос, түүнчлэн түүхий мах, хэт их боловсруулсан бүтээгдэхүүнийг байнга хоол хүнсэндээ хэрэглэх нь хөгшрөх явцыг хурдасгадаг” гэж мэргэжилтэн ярив.
Хүн ер нь долоо хоногт 2-3 удаа л мах идэх нь эрүүл мэндийн хувьд хүлээн зөвшөөрөгдөх хамгийн аюулгүй хэм хэмжээ аж.
Витамин буюу амин дэм багатай эсхүл нэг л төрлийн хоол хүнс хэрэглэх нь архаг хууч өвчний үндэс суурь болдог гэжээ.