Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

7,069

Завхан аймагт бэлчээрийн 34 хувь нь нөөцтэй байна

5,360

Өвөл, хаврын бэлчээрийн даац нутгийн 80.1 орчим хувьд хүрэлцээтэй

17,583

Урьдчилсан байдлаар 1613 га талбайн ургац алдах судалгаа гарчээ

5,239

Булган аймагт хадлангийн талбайн гарц муу байна

16,033

Өмчийн хэлбэр харгалзахгүй 67 сургууль, 69 цэцэрлэгийн хоол үйлдвэрлэлд хяналт шалгалт хийж байна

17,210

Бэлчээрийн даац 16 хувиар сэргэжээ

16,983

УВС: Нэг кг хонины мах дунджаар 14 мянган төгрөгийн үнэтэй байна

18,562

 Ногоо тарих төсөлд 20 өрхийг хамрууллаа

16,061

Тариаланчид үр тарианы талбайн түүхийн дэвтэр хөтөлнө

6,016

Завхан аймагт малын тэжээл, үр тарианы тариалалт нэмэгджээ
ах

19,000

“Дэлхийн бизнес эрхлэгч эмэгтэйчүүдийн чуулга уулзалт” эхэллээ

18,562

 Ногоо тарих төсөлд 20 өрхийг хамрууллаа

18,368

Ж.Энхбаяр: Монгол Улс энэ жил дотооддоо тариалсан улаанбуудайгаар гурилынхаа хэрэгцээг бүрэн хангана

17,937

“Монгол-Хятадын V экспо” Хөх хотод зохион байгуулагдаж байна

17,583

Урьдчилсан байдлаар 1613 га талбайн ургац алдах судалгаа гарчээ

17,369

“Монгол-Хятадын V экспо”-д манай улсын 350 гаруй аж ахуйн нэгж, байгууллага оролцож байна

17,210

Бэлчээрийн даац 16 хувиар сэргэжээ

16,983

УВС: Нэг кг хонины мах дунджаар 14 мянган төгрөгийн үнэтэй байна

16,712

“Урам зориг өгөх, нөлөөлөл үзүүлэх, хөрөнгө оруулалт хийх” гэсэн уриа нь бидний хамтын зорилго, үүрэг, хариуцлагыг тод илэрхийлж байна

16,309

Ургац хураалт эхэллээ

16,185

“Монгол оронд тохиромжтой цагаан будаа тариалах туршилт” амжилттай хэрэгжиж байна

16,061

Тариаланчид үр тарианы талбайн түүхийн дэвтэр хөтөлнө
ах

Элгэнд хамгийн сайн нөлөөтэй 10 хүнсний бүтээгдэхүүн

Эрүүл мэндэд хор хөнөөлтэй хоол хүнс идэх бүрийд хамгийн ихээр өвчилдөг эрхтэн бол элэг юм. Тиймээс эрүүл, зөв хооллож, элгээ өвчлүүлэхгүй байх нь чухал билээ. Иймд өнөөдөр бид танд элгийг хамгаалж, бие организмыг цэвэрлэх үйлчилгээтэй хүнсний бүтээгдэхүүнүүдийг танилцуулахаар бэлтгэлээ.

1. Сармис

Та идэх дуртай ч бай, дургүй ч бай, саримсанд элгэний үйл ажиллагаанд маш сайн нөлөөг үзүүлдэг бодисууд агуулагддаг. Тухайлбал “селен” гэх бодис байдаг бөгөөд энэ нь “антиоксидант”-аар баялаг учраас биеийг хоргүйжүүлэх ач тустай юм.

Саримсны найрлагад “аргинин” гэх “амино хүчил” агуулагддаг бөгөөд цусны судсыг тэлж, элгэнд үзүүлэх дарамтыг бууруулдаг. Түүнчлэн саримс нь элгийг өвчлүүлдэг үрэвслийг үгүй хийх үйлчилгээтэй витамин В6 амин дэмээр баялаг гэдгийг хэлэх нь зүйтэй болов уу.

Мөн “Эсийн исэлдэл” болон “эсийн гэмтэл” зэргээс бие организмыг хамгаалдаг витамин С амин дэм найрлагад нь багтдаг.

2. Оливийн тос

Хүмүүсийн хоол хүнсэндээ түгээмэл хэрэглэдэг тоснуудаас оливийн тос нь элгэнд хамгийн сайн нөлөөг үзүүлдэг. Учир нь найрлагадаа “липид” гэх бодис агуулдаг бөгөөд энэ нь элгийг өвчлүүлэхэд хүргэдэг хорт бодисуудыг үгүй хийх ач тустай юм.

3. Ургамал болон хүнсний ногоо

Ногоон навчтай хүнсний ногоонууд нь, хоол хүнс болон эргэн тойрон дахь төрөл бүрийн металь, химийн элемент болон хортон шавжийн эсрэг үйлчилгээтэй бодисоос элгийг хамгаалдаг байна. Иймд аругула, бууцай болон идрээ зэрэг хүнсний ногоонуудыг хоол хүнсэндээ хэрэглэж хэвшээрэй. Үр дүнд нь цөсний үйл ажиллагааг дэмжиж, хорт бодисыг биеэс гадагшлуулах болно.

Харин хүрэн манжин цус цэвэрлэж, элгийг шим тэжээлээр дутагдахаас сэргийлдэг. Броккли, цэцэгт байцаа, бруссель нахиа болон бусад хүнсний ногоонууд элгийг “фермент” болон хорт бодисоос хамгаалдаг юм.

4. Ногоон цай

Ногоон цай нь “антиоксидант” болон “катехин” гэх бодисоор баялаг юм. Уг бодис нь байгалийн гаралтай “флавоноид” агуулдаг. Ийм учраас ногоон цай нь олон төрлийн хавдраас урьдчилан сэргийлэх ач тустай болохыг эрдэмтэн судлаачид олж тогтоожээ.

5. Бэрсүүт жүрж

Уг жимс нь их хэмжээний витамин С болон “глутатион” гэх бодисыг агуулдаг бөгөөд эдгээр нь элгэний үйл ажиллагаанд сайн нөлөөг үзүүлдэг. “Глутатион” бодис нь эд эсийн гэмтлийг нөхөн сэргээж, химийн хортой найрлагаас бие организмыг хамгаалаад зогсохгүй, хэрэгтэй уураг, шим тэжээлийг олгож, дархлааны системийг сайжруулдаг аж. Сонирхуулж хэлэхэд, бэрсүүт жимсэнд 70 мг “глутатион” бодис агуулагддаг байна.

6. Хушга

Хушга нь саримсны нэгэн адилаар найрлагадаа “аргинин” амино хүчил агуулдаг. Мөн дээр дурдсан “глутатион” бодис болон элгийг хоргүйжүүлж, үйл ажиллагааг нь дэмжих үйлчилгээтэй “Омега-3” хүчил найрлагад нь мөн багтдаг байна. Түүнчлэн хушга нь “антиоксидант” болон “ханаагүй” өөх тосоор баялаг учраас элгийг өвчлүүлж буй өвчний үрэвслийг үгүй хийдэг ач тустай. Мөн хүчирхэг “мембран эсийг” бий болгодог давуу талтай.

7. Алим

Алимд хоол боловсруулах эрхтний тогтолцоог сайжруулж, биеэс хорт бодисыг гадагшлуулах үйлчилгээтэй “пектин” гэх бодис байдаг бөгөөд энэ нь элгэнд сайн нөлөөг үзүүлдэг.

8. Куркума

Хоолонд амт оруулагч Куркума /Turmeric/ нь “антиоксидант”-аар баялгаас гадна, өвчний үрэвслийг үгүй хийгч юм. Тэр тусмаа найрлагад нь агуулагдах “куркумин” нь цөсний сувгийг хамгаалж, судсыг тэлж, элгийг цэвэршүүлдэг. Түүнчлэн элэгний эсүүдийг сэргээж, бие организмд сөргөөр нөлөөлдөг “алкохол” болон хорт бодисыг үгүй хийх ач тустай юм. Иймд хоолоо куркумагаар амталж байхыг танд зөвлөе.

9. Нимбэг болон лайм

Нимбэг болон лайм жимснүүд нь витамин С-ээр баялаг бөгөөд бие дэх илүүдэл шингэнийг гадагшлуулах нөлөөтэй аж. Өглөө бүр нимбэг болон лайм жимсний шүүс уувал, элгэний үйл ажиллагааг нөхөн сэргээдэг байна.

10. Авокадо

Авокадо жимс нь элгэнд хамгийн сайн нөлөөг үзүүлдэг жимс юм. Найрлагад нь агуулагдах “глутатион” бодис болон витамин С, Е зэрэг амин дэмүүд нь “антиоксидант-аар баялаг учраас элгэний гэмтсэн эд эсүүдийг сэргээдэг байна. Витамин Е, К амин дэмүүдийн хувьд элгийг өвчлөхөөс хамгаалдаг. Түүнчлэн авокадо нь холестеролын хэмжээг тэнцвэржүүлдэг ач тустай юм.

Хуваалцах
Сэтгэгдэл
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
Элгэнд хамгийн сайн нөлөөтэй 10 хүнсний бүтээгдэхүүн
Хэл солих
Мэдээлэл хайх