
Улаан лооль нь амттай, амин дэмээр баялаг, шүүслэг хүнсний ногоо билээ. Ихэнх хүмүүс улаан лоолийг Италитай холбож ойлгодог ч, үнэндээ энэ гайхамшигт ногоо Өмнөд Америкаас гаралтай юм. Ингээд улаан лооль бидний эрүүл мэндэд ямар ач тустайг сонирхуулъя.
1. Амин дэмийн баялаг эх үүсвэр
Улаан лооль нь A, C, K, B6 витамин, фолийн хүчил, кали зэрэг эрдэс бодисоор маш баялаг. Мөн натри багатай, илчлэг багатай тул эрүүл хооллолтод төгс тохирно. Түүнчлэн тиамин, ниацин, магни, фосфор, зэс зэрэг эрдэс агуулдаг бөгөөд хүнсний эслэг, усны агууламж өндөр.
Жишээ нь, нэг аяга улаан лоолийн шүүс уухад өдрийн витамин C-ийн хэрэгцээний 57.3%, витамин A-ийн 22.4%, хүнсний эслэгийн 7.9%-ийг хангах боломжтой. Мөн калийн 11.4%, ниацины 5.6%, витамин B6-ын 7%, фолийн хүчлийн 6.8%-ийг нөхдөг байна.
2. Арьсыг хамгаалж, залуу төрхийг хадгална
Улаан лоольд агуулагддаг бета-каротин нь арьсыг нарны хэт ягаан туяаны гэмтлээс хамгаалдаг. Харин ликопин нь арьсыг нарны цацрагт хэт мэдрэг болохоос сэргийлж, үрчлээ үүсэх, хөгшрөлт түргэсэх явцыг удаашруулдаг. Өдөр тутам улаан лооль хэрэглэх нь таны арьсыг илүү толигор, гэрэлтсэн болгоно.
3. Ясыг бэхжүүлнэ
Улаан лоольд агуулагддаг К аминдэм, кальци нь ясны бүтцийг бэхжүүлэхэд онцгой үүрэгтэй. Үүнээс гадна ликопин нь ясны сийрэгжилтээс урьдчилан сэргийлэх үйлчилгээтэй тул ялангуяа 40-өөс дээш насны эмэгтэйчүүдэд улаан лоолийг тогтмол хэрэглэхийг зөвлөж байна.
4. Хавдрын эрсдэлийг бууруулна
Улаан лоолийн гол “баатар” болох ликопин нь хавдрын эс үүсэх, өсөх үйл явцыг сааруулдаг. Түүнчлэн улаан лоолийн антиоксидант бодисууд нь бие махбод дахь сул радикалуудыг саармагжуулж, хавдрын эсрэг хамгаалалт бий болгодог. Тослог хоолтой хамтад нь идэхэд ликопины шингэц илүү сайжирдаг.
5. Цусан дахь сахарын хэмжээг тэнцвэржүүлнэ
Улаан лоольд агуулагддаг хром элемент нь цусан дахь сахарын түвшинг тогтворжуулдаг. Энэ нь чихрийн шижингийн эрсдэлийг бууруулахад туслах боловч зөвхөн улаан лооль идээд бусад чихэрлэг зүйлд хяналт тавихгүй байхыг зөвтгөхгүй. Гол нь улаан лоолийг тэнцвэртэй хооллолтын нэг хэсэг болгож хэрэглэх нь чухал…
6. Хараа сайжруулна
Витамин A нь харааны эрхтэн, ялангуяа шөнийн хараанд маш чухал үүрэгтэй. Улаан лоолийн хэрэглээ нь нүдний эрүүл мэндийг хамгаалж, харааны чадварыг сайжруулахад нэмэр болдог.
7. Үсэнд тустай
Улаан лоолинд агуулагдах витамин A нь үсний угийг бэхжүүлж, үсийг гялалзсан эрүүл болгож өгдөг. Улаан лоолийн маск тавих нь үсний өнгө сэргээх, хуурайшилт багасгах энгийн бөгөөд байгалийн арга юм.
8. Бөөр болон цөсөнд эерэг нөлөөтэй
Судалгаагаар үргүй улаан лооль тогтмол хэрэглэдэг хүмүүс бөөрөнд чулуу үүсэх магадлал хамгийн бага байсан нь тогтоогджээ. Мөн улаан лооль нь цөсний өтгөрөлтөөс сэргийлэхэд тусалдаг. Энэ нь бөөр, цөсний үйл ажиллагааг хэвийн хадгалахад дэмжлэг болдог байна.
9. Өвдөлт намдаах үйлчилгээтэй
Улаан лоолинд агуулагдах каротеноид болон флавоноид бодисууд нь үрэвслийг бууруулах, өвдөлт намдаах нөлөөтэй. Ялангуяа үе мөч болон нурууны өвдөлттэй хүмүүст тус болох нь судалгаагаар батлагдсан.
10. Жин хасахад тусална
Улаан лооль нь ус болон эслэгийн өндөр агууламжтай тул өег мэдрэмж төрүүлж, илүү их хоол идэхээс сэргийлнэ. Иймээс жингээ барихыг хүссэн хүмүүсийн хоолны цэсэнд улаан лоолийн салат, шөл, сүмс, жигнэсэн хоол орлуулах нь ухаалаг сонголт юм.
💬 Дүгнэлт: Улаан лооль бол “амттай ба супер эрүүл” гэдгийг баталсан хүнсний ногоо юм. Өдөр тутмын хоолны цэсэндээ улаан лооль нэмэх нь таны эрүүл мэндэд хийж болох хамгийн энгийн, гэхдээ хамгийн үр дүнтэй алхмуудын нэг байх болно!