
Чиа үр (Salvia hispanica) нь сүүлийн жилүүдэд супер хүнс гэж нэрлэгдэж, олон хүн эдгээр үрийг ашиглах болсон. Чиа үр нь олон төрлийн тэжээллэг бодисоор баялаг бөгөөд эрүүл мэндэд олон ашиг тустай. Чиа үрийн ашиг тус:
Омега-3 тосны хүчил
Чиа үр нь омега-3 тосны хүчил, ялангуяа альфа-линоленийн хүчил (ALA)-ын гайхалтай эх үүсвэр юм. Омега-3 тос нь зүрх судасны эрүүл мэндийг дэмжиж, халдварын эрсдэлийг бууруулдаг.
Өндөр эслэгийн агууламж
Чиа үр нь маш их эслэгтэй, нэг аяга чиа үр 10 грамм орчим эслэг агуулдаг. Энэ нь ходоод гэдэсний үйл ажиллагааг дэмжиж, хоол боловсруулах тогтолцоог сайжруулдаг.
Эслэг нь мөн биеийн жингийн хяналтыг дэмжиж, таргалалттай тэмцэхэд тусалдаг.
Судсаар дамжих эрүүл мэндийн ашиг тус
Чиа үр нь антиоксидант агуулдаг бөгөөд үүний тусламжтайгаар эрхтнүүдийг эрүүл байлгах, эсийн гэмтлийг багасгах, хөгшрөлтийг удаашруулах үйлчилгээтэй.
Мөн чиа үр нь судасны даралт бууруулж, зүрхний өвчин, холестерины түвшинг бууруулахад тусалдаг.
Уураг
Чиа үр нь уураг агуулдаг бөгөөд энэ нь булчингийн өсөлт, сэргэлт, эсийн үйл ажиллагааг дэмжихэд хэрэгтэй. Түүнчлэн, ургамлын гаралтай уураг агуулдаг учир веган болон вегетариан хүмүүсийн хувьд маш сайн эх үүсвэр болдог.
Цусан дахь сахарын хэмжээг тэнцвэржүүлэх
Чиа үр нь гликемийн индекстэй (GI) бага, үүний тусламжтайгаар цусан дахь сахарын түвшинг хэвийн түвшинд байлгах боломжтой. Тиймээс чиа үрийг диабеттай хүмүүс хэрэглэж болно.
Шингэн хадгалах чадвар
Чиа үр усанд дуртай бөгөөд ус шингээж, гелеэр хувирдаг. Энэ нь ходоодыг дүүргэж, илүүдэл хоолны хүсэл тавигдахаас сэргийлдэг. Мөн энэ нь шингэн тэнцвэрийг хадгалахад тусалдаг.
Эрч хүч нэмэх
Чиа үр нь энергитэй байх үед хэрэглэхэд сайн, учир нь энэ нь биеийн энергийн түвшинг хэвийн байлгаж, удаан хугацаанд эрч хүчтэй байлгадаг.
Хайрстай гэдэсний эрүүл мэндийг дэмжих
Чиа үрийн эслэг нь гэдэсний ферментийн ажиллагааг сайжруулж, гэдэсний бактери ашигтай өсөхөд тусалдаг. Энэ нь тусгай хамгаалалттай гэдэсний орчныг үүсгэдэг.
Эсэргүүцэл сайжруулах
Чиа үр нь микроэлементийн өндөр агууламжтай. Витамин С, магни, төмөр, кальци зэрэг амин дэмүүд нь дархлааны системийг бэхжүүлж, өвчин тусах эрсдэлийг бууруулдаг.
Чиа үрийг хэрхэн хэрэглэх вэ?
Ургамлын сүмс – Чиа үрийг усанд шингээж, гелеэр хэрэглэж болно.
Тамхи татахгүй чихрийн амттай шүүс, смүүти – Чиа үрийг жимс болон ногооны смүүтид нэмнэ.
Тамхи татдаггүй зутан – Чиа үрийг зутан болгож, өглөөний хоол болгон хэрэглэж болно.
Гал тогооны хэрэглээ – Чиа үрийг салат, хачир, зууш, зутан зэрэгт нэмэхэд тохиромжтой.
Анхаарах зүйлс:
Чиа үрийг их хэмжээгээр хэрэглэх хэрэггүй. Хэтэрхий их хэрэглэвэл ходоодны хямрал, бөөлжих зэрэг сөрөг нөлөө үзүүлж магадгүй.
Чиа үр нь ус шингээж, гелеэр хувирдаг учир хэрэглэж байхдаа ус ихээр уух хэрэгтэй.
Иймээс чиа үр нь эрүүл мэндэд маш их ашиг тустай бөгөөд амьдралын хэв маягаа сайжруулахад тустай хүнс юм.