
Эмчилгээний уламжлалт арга нь аливаа өвчнийг эмчлэх хамгийн найдвартай арга байсаар ирсэн билээ. Өнөөдөр олон хүмүүс ямар нэгэн өрөвсөлт өвчнийг хурдан эдгээхийн тулд шууд л антибиотик эмийг илүүд үздэг нь нууц биш юм. Харин уламжлалт арга нь өөрийн гэсэн тустай олон ашиг тустайг мэддэг хүн цөөн байдаг нь харамсалтай.
Сармистай сүү бол бидний эрүүл мэндийг сайжруулдаг гайхалтай рашаан ажээ. Ихэвчлэн сармисыг бид хоол хүнс, ханиад томууны үеэр л хэргэлдэг шүү дээ. Тэгвэл бидний мэддэггүй бусад гайхалтай ид шидийг мэдэж авцгаая.
1. Чихрийн шижин өвчнийг хянадаг
Түүнчлэн, сармис нь цусан дахь глюкозын түвшинг хадгалах, чихрийн шижин өвчнийг хянах энэ өвчинтэй холбоотой урт хугацааны хүндрэлээс урьдчилан сэргийлэхэд сайн нөлөө үзүүлдэг юм. Судалгаанаас үзэхэд сармис нь чихрийн шижин өвчнийг эмчлэхэд дэлхийн хамгийн өргөн хэрэглэгддэг эм болох метформины нөлөөг сайжруулж, бэхжүүлдэг ажээ. Үүгээр ч зогсохгүй сармис хэрэглэх нь цусан дахь сахарын хэмжээг бууруулахад тусалдаг төдийгүй холестерин, хортой триглицеридын хэмжээг бууруулдаг байна.
2. Зүрхийг эрүүл байлгадаг
Зүрхний эрүүл мэнд бол бидний хүн бүрийн эрүүл мэндийн тулгамдсан асуудлын нэг бөгөөд энэ том насос хэвийн ажиллахгүй бол бидний бие зүгээр л оршин тогтнох боломжгүй юм. Тийм ч учраас сармисанд их хэмжээгээр агуулагддаг аллицин нэгдэл нь гипергликеми, гиперлипидеми, гипертрофик кардиомиопати зэрэг зүрхний янз бүрийн өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх, тайвшруулах үйлчилгээтэй болох нь олон судалгаагаар батлагджээ.
3. Өтгөн хаталтаас сэргийлнэ
Мөн өтгөн хатах, гэдэс дүүрэх зэрэг гэдэсний олон асуудал нь хүйтэн, хөшүүн байдалтай холбоотой байдаг тул бид эсрэгээрээ, дулаан, тааламжтай, шөлтэй устай хоол хүнс нь энэ асуудлаас урьдчилан сэргийлэх боломжтой байдаг аж. Харин сармистай сүү нь дулаан, зөөлөн хүнсний ангилалд багтдаг бөгөөд уламжлалт эмчилгээний аргын дагуу ходоодны янз бүрийн асуудлаас ангижрахад тусалдаг байна.
4. Хорт хавдар тусах эрсдэлийг бууруулдаг
Сармисны хэд хэдэн бүрэлдэхүүн хэсэг нь ДНХ-ийн бүтцэд сөрөг нөлөө үзүүлдэг чөлөөт радикалуудыг устгадаг хүчтэй антиоксидант болох нь янз бүрийн судалгаагаар тогтоогдсон бөгөөд энэ нь хорт хавдар үүсэх гол шалтгаан болдог. Харин сармистай сүү нь бидний биеийг бүхэлд нь хорт хавдар үүсэхээс урьдчилан сэргийлэхэд эерэг нөлөө үзүүлдэг байна.
5. Үе мөчний өвдөлтийг эмчилнэ
Сармис ба сүүний холимог нь үрэвслийн эсрэг үйлчилгээтэй өвөрмөц хольцыг үүсгэдэг бөгөөд энэ нь үе мөчний үрэвслийг багасгах, түүнтэй холбоотой өвдөлтийг намдаахад ихээхэн тус болдог гэжээ. Үүнээс гадна сүүнд агуулагдах кальцийн агууламж нь ясны эрүүл мэнд, биеийг бэхжүүлэхэд чухал хувь нэмэр оруулдаг бөгөөд энэ нь үе мөчний үрэвсэл зэрэг асуудлыг шийдвэрлэхэд тустай ажээ.
6. Батга гарахаас сэргийлнэ
Бидний арьсан дээр батга гарч ирэх гол шалтгаануудын нэг нь арьсны доторх булчирхайг бөглөрөх үед үрждэг “Propionibacterium acnes” хэмээх олон төрлийн бактери байдаг бөгөөд энэ нь арьсны үрэвсэл юм. Сармис нь 2017 онд хэвлэгдсэн судалгаагаар эдгээр хортой нянгийн үржихээс сэргийлдэг олон хүхрийн нэгдлүүдийг агуулдаг. Тиймээс сармисыг сүүтэй хамт уух нь батга үүсэхээс сэргийлдэг аж. Халуун сүү нь хөлрөх замаар арьсны нүх сүв дэх бактерийг гэмтээж, устгах боломжийг олгодог бөгөөд таны арьсыг цэвэр, толигор болгодог гэнэ.
7. Ханиад томууны эсрэг дархлаа дэмжинэ
Өвлийн улирал, сэрүүн улиралд хамар битүүрэх, ханиад томуу их тохиолддог. Эдгээр бүх халдварт өвчнийг сармистай сүүгээр эмчилж, урьдчилан сэргийлэх боломжтой юм. Сармис нь ханиад хүрэх магадлалыг бууруулж, өвлийн янз бүрийн өвчнийг эмчлэх, хурдан эдгэрэхэд тусалдаг болохыг судалгаагаар тогтоожээ.