Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

6

“Хүнсний хувьсгал” мэргэжлийн холбооны удирдах зөвлөлийн гишүүдийн IX хуралдаан боллоо

7

№137| Хүнсний хувьсгал хөдөлгөөнөөс бодит амжилт руу

36

“Хүнсний хувьсгал”-ын үр дүнд 53 үйлдвэр шинээр ашиглалтад ороод байна

35

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх шингэн хүнсний салбарт гарч буй үр дүн, хэрэгжилттэй танилцлаа

31

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдал” үндэсний хөдөлгөөний үр дүн, хэрэгжилттэй танилцлаа

64

Ерөнхийлөгчийн зөвлөх Ч.Даваабаяр үндэсний үйлдвэрлэгч “Еден” компанид ажиллалаа

25

“Монгол Улсад цэвэр технологи, инновацийн бизнесийг дэмжих замаар ногоон ажлын байр бий болгох” төслийн нээлт боллоо

30

Ерөнхийлөгчийн зөвлөх Ч.Даваабаяр Өвөрхангай аймгийн “Бизнес эрхлэгч залуучуудын анхдугаар форум”-д оролцлоо

333

Ерөнхийлөгчийн зөвлөх Ч.Даваабаяр “Тариаланчдын Их Дэлгүүр”-ийн нээлтэд оролцлоо

133

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх “Жүр үр” ХХК-ийн шинэ үйлдвэрт ажиллалаа
ах

333

Ерөнхийлөгчийн зөвлөх Ч.Даваабаяр “Тариаланчдын Их Дэлгүүр”-ийн нээлтэд оролцлоо

133

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх “Жүр үр” ХХК-ийн шинэ үйлдвэрт ажиллалаа

88

Дотоодын үйлдвэрлэлээр сав, баглаа боодлын 50-60 хувийг хангах хүчин чадалтай болжээ

66

“Агрофийд” үйлдвэр 21 аймгийн шувууны 25 аж ахуйг тэжээлээр хангаж байна

64

Ерөнхийлөгчийн зөвлөх Ч.Даваабаяр үндэсний үйлдвэрлэгч “Еден” компанид ажиллалаа

57

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх “Түмэн шувуут” ХК-ийн өндөгний үйлдвэрт ажиллалаа

36

“Хүнсний хувьсгал”-ын үр дүнд 53 үйлдвэр шинээр ашиглалтад ороод байна

35

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх шингэн хүнсний салбарт гарч буй үр дүн, хэрэгжилттэй танилцлаа

31

Монгол Улсын Ерөнхийлөгч У.Хүрэлсүх “Хүнсний хангамж, аюулгүй байдал” үндэсний хөдөлгөөний үр дүн, хэрэгжилттэй танилцлаа

30

Ерөнхийлөгчийн зөвлөх Ч.Даваабаяр Өвөрхангай аймгийн “Бизнес эрхлэгч залуучуудын анхдугаар форум”-д оролцлоо

25

“Монгол Улсад цэвэр технологи, инновацийн бизнесийг дэмжих замаар ногоон ажлын байр бий болгох” төслийн нээлт боллоо

11

№136 | Хүнсний хувьсгал- Стратегийн түншлэлийн шинэ эрин
ах

Элизабет Фокс: Монголчуудын гол хүнс болох махны нийлүүлэлт хэрэглээг өөрчилж байна

Монгол малын махыг гадаадынхан судалж байна. Тодруулбал, Их Британийн Кэмбрижийн их сургуулийн судлаач, доктор Элизабет Фокс “Монголын махны тухай антропологийн судалгаа” сэдвээр Монголын Антропологийн холбооноос зохион байгуулж буй цуврал лекцийн хүрээнд МУИС-д илтгэл тавив. Энэ үеэр түүнээс судалгааных нь талаар зарим зүйлийг тодруулав.

-Монгол малын махыг гадаадынхан нэг талаасаа хор нөлөөгүй, экологийн цэвэр бүтээгдэхүүн гэж онцлон үздэг, ингэж хүлээн авдаг. Таны судалгааг үүнтэй холбон ойлгож болох уу?

-Антрополог судлаачийн хувьд арай өөр талаас буюу хүнтэй холбоотой, хэрэглээ талаас нь судалж байна. Энэ талаар лекцээ уншиж байгаа. Тодруулж хэлбэл, миний хувьд монгол малын махыг Монгол орны нутаг орны нөхцөл байдал, монгол хүний онцлог гэсэн гурван талыг барьж, хоорондын холбоог судалж байгаа. Энд онцолж хэлэхэд, өмнө нь монголчууд хөдөө, хот суурин ялгаагүй, малаа хотондоо шууд төхөөрөөд бэлдэж аваад хүнсэнд хэрэглэдэг байсан бол одоо ингэхээ больсон. Хот суурингийнхан ингэж бэлдэж авч чадахгүй болсон. Зөвхөн хамаатан саднаараа болон хүргэлтээр болон худалдааны зах, дэлгүүрээс ихэвчлэн авах болсон. Тээвэр, логистик хөгжиж байна. Мөн иргэд олноороо хот бараадах болсон. Үүнтэй холбоотойгоор монголчуудын хэрэглээ нийгмийн нөхцөл байдал, хөгжлөө дагаад өөрчлөгдөж байна. Энэ талыг судалж байна гэж ойлгож болно.

-Яг ямар өөрчлөлтүүд гарч байна вэ?

-Нэг талаар махны экспорт нэмэгдэж байна. Энэ нь эдийн засагтай холбоотой сайн талтай байж болох ч жирийн иргэд, амьжиргаа доор түвшний хүмүүс мах хэрэглэхэд үнэтэй тусаж байна. Энд хүртээмж, чанартай холбоотой асуудал тулгарч байна. Монгол малын мах монголчуудын үндсэн хүнс хоол гэдгээр авч үзэхэд махаа авч чадахгүйд хүрэх вий гэсэн магадлалтай. Энэ талаар судалж байна. Судалгаа дөнгөж эхэлж буй учир үүнээс илүүг хэлж чадахгүй нь. Энэ талаар МУИС-ийн оюутнуудад лекц уншиж тэдэнтэйгээ хамтран ажиллаж эхэлж байна.

-Монголчууд махаа улирлын байдлаар хэрэглэдэг. Нойтон, шинэ мах идэхийг хичээдэг байдал нь үнэ болон түгээлтэд нөлөөлж ирсэн. Энэ талаар та бүхэн судалж байна уу?

-Монголчууд шинэ мах идэх дуртай. Гэхдээ одоо хүртээмжтэй бус, зарим иргэд шинэ махаа авч чадахгүй, үнэтэй тусаж байна. Тиймээс хөлдүү болон нөөцийн мах хэрэглэж байна. Өөр боломж, сонголт алга. Тиймээс мах бэлтгэлд анхаарч, гадаадад гаргах мах шигээ дотоодын хэрэгцээний махаа төрөлжүүлж, чанаржуулах шаардлага нь хэрэглээ, зах зээлийн нөхцөл байдлаас үүдэн гарч ирж байна. Монголчуудын гол хүнс махны нийлүүлэлт тэдний хэрэглээг өөрчилж байна гэв.

Кембрижийн их сургуулийн Монгол, Дотоод Ази судлалын төвийн судлаачаар ажилладаг тэрбээр өмнө нь “Монгол бүсгүйчүүдийн хувцаслалт”-ын талаарх судалгааг 2012 онд ноолуурын үйлдвэрт ажилладаг эмэгтэйчүүдийн дунд хийж байжээ. Монгол эмэгтэйчүүд амжилттай, орлоготой яваа бүсгүйн дүрээр хувцаслах нь ирээдүйг өөртөө зөгнөн дуудаж байгаа хэлбэр юм гэдгийг тэрбээр онцолж байлаа.

Хуваалцах
Сэтгэгдэл
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
Элизабет Фокс: Монголчуудын гол хүнс болох махны нийлүүлэлт хэрэглээг өөрчилж байна
Хэл солих
Мэдээлэл хайх