
Уураг, нүүрс ус, өөх тос нь хүний биеийн амьд байхад шаардагдах энергийг бий болгох зайлшгүй шаардлагатай химийн нэгдлүүд юм.Үүний дараагаар эрдэс бодис, витамин орно. Эдгээр бодисуудыг өдөр бүр хоол хүнснээсээ авах нь таны эрүүл байхтай шууд хамааралтай юм. Тиймээс дээр дурдсан хүний биед чухал хэрэгцээтэй бодисууд дотроос энэ удаад уургийг онцловол: Уураг нь 20 гаруй амин хүчил агуулсан шимт бодис бөгөөд хүний биеийн эд эс, эртхэн системийн үндсэн бүрэлдэхүүн болох булчин, яс, арьс, үс зэргийг бүрдүүлдэг үндсэн нэгж нь болоод зогсохгүй цусны бүрэлдэхүүн, гормон, дархлааны систем, удамшил зэрэгт ихээхэн нөлөөлдөг. Бас нэг онцлог гэвэл уураг нь бүрэн задран боловсордог бөгөөд биед хэрэгцээгүй хэсэг нь бүрэн гадагшилдаг. Өөрөөр хэлбэл илүүдэл уураг нь өөх тос болон хуримтлагддагүй гэсэн үг юм.
Уураг нь хүний биед дараах үүргийг гүйцэтгэнэ
Уураг хүний бие махбодийн эд эсийг нөхөн сэргээх, булчин бүрдүүлэх, биеийн илч үүсгэх, бодисын солилцоог зохицуулах, биохимийн урвалыг хурдасгах зэрэг чухал үүргүүдийг гүйцэтгэдэг.
- Шинэ эд эс үүсэх, эсийн үйл ажиллагааг сайжруулна
- Нөхөн сэргээх үйл явцад идэвхтэй оролцох. Уураг нь ердийн эсийн хуваагдлын үндэс болдог.
- Метаболизмд идэвхтэй оролцдог. Үүний үр дүнд мэдрэлийн системд асар их нөлөө үзүүлдэг.
- Биеийн өсөлт, хөгжилт нөхөн сэргээлтийг дэмжнэ
- Алдагдсан амин хүчлийг нөхнө
- Вирус, нянг устгах, халдварын эсрэг үйлчилгээтэй
- Хоол тэжээлээ хасах, жин хасах үед булчингийн эсүүдийг тэжээн хадгална
- Хүний бие дэх нүүрс ус дутагдсан үед энергийн эх үүсвэр болно
- Дархлалын тогтолцоог идэвхтэй байлгана
- Бие дэх шингэний тэнцвэртэй байдлыг хангах
Уургийн зохистой хэрэглээ
Насанд хүрсэн хүний биеийн 60-70 хувийг ус эзлэдэг. Түүний дараагаар уураг болон амин хүчил нь 15-20 орчим хувийг эзлэдэг. Өдөрт хүний биед хэрэгтэй уургийн хэмжээ нь ойролцоогоор биеийн жингийн мянганы нэгтэй тэнцүү байх хэрэгтэй. Хүн өдөрт хүнс болон нэмэлтээр биеийн жингийн 1кг тутамд 0,5-0,8 гр уураг авах шаардлагатай бол спорт, фитнессээр хичээллэдэг тамирчдын хувьд 1,5-1,8 гр уураг авч байж дасгалаар алдсан уургаа нөхөн эрүүл, ядрахгүй, эрч хүчтэй ажиллана. Тэгэхээр дунджаар 65 кг жинтэй хүн өдөрт спортоор хичээллэдэг бол 95-120 гр уураг, энгийн хүн 32-52 гр уураг авах шаардлагатай.
Хүн хоёр цаг тутам мах идээд байж чадахгүй учраас суплемент буюу нэмэлт уураг хэрэглэдэг. Хүний бие нэг удаагийн хоолноос 25-30 грамм уураг авч чаддаг гэж үзвэл үлдсэнийг нь нэмэлтээр авах ёстой. Нэмэлтээр уураг авах нь ходоодонд ямар нэгэн сөрөг нөлөө үзүүлэхгүй.Уураг булчингийн массыг томруулах, биеийг эрч хүчтэй байлгах, эрүүл чийрэг байхад тустай. Харин тунг хэтрүүлэвэл элэг, цөс, бөөр, ходоодыг хордуулна. Улмаар нүүрээр юм гарах зэрэг сөрөг нөлөөллүүд бий болно.
Уураг нөхөх хүнс
Уураглаг хүнс хэрэглэснээр таны хоолны дуршил 60% багасч, бодисын солилцоо өдөрт 80-100 ккал илчлэг илүү шатааж, өдөрт дунджаар 440 хүртэл ккал бага хоол хүнс идэх болно. Өдөрт авах илчлэгийн 25-30%-ийг уураглаг хүнснээс авах нь хамгийн үр дүнтэй. Өндөг, загас, далайн гаралтай бүтээгдэхүүн, шош, самар, мах, сүү сүүн бүтээгдэхүүн болон зарим бүхэл үрийн бүтээгдэхүүнд сайн чанарын уураг ихээр агуулагддаг.
Ургамлын гаралтай уураг: буурцаг, төмс, шош, самар, будаа, дүпү
Амьтны гаралтай уураг: үхрийн мах, тахианы мах, загас, өндөг, сүү сүүн бүтээгдэхүүн. Тэр дундаа аарц. Аарц нь уургаар баялаг хүнс. Махнаас ч өндөр уураг агуулдаг хүнс юм.
