Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

7,069

Завхан аймагт бэлчээрийн 34 хувь нь нөөцтэй байна

5,360

Өвөл, хаврын бэлчээрийн даац нутгийн 80.1 орчим хувьд хүрэлцээтэй

17,583

Урьдчилсан байдлаар 1613 га талбайн ургац алдах судалгаа гарчээ

5,239

Булган аймагт хадлангийн талбайн гарц муу байна

16,033

Өмчийн хэлбэр харгалзахгүй 67 сургууль, 69 цэцэрлэгийн хоол үйлдвэрлэлд хяналт шалгалт хийж байна

17,210

Бэлчээрийн даац 16 хувиар сэргэжээ

16,983

УВС: Нэг кг хонины мах дунджаар 14 мянган төгрөгийн үнэтэй байна

18,562

 Ногоо тарих төсөлд 20 өрхийг хамрууллаа

16,061

Тариаланчид үр тарианы талбайн түүхийн дэвтэр хөтөлнө

6,016

Завхан аймагт малын тэжээл, үр тарианы тариалалт нэмэгджээ
ах

19,000

“Дэлхийн бизнес эрхлэгч эмэгтэйчүүдийн чуулга уулзалт” эхэллээ

18,562

 Ногоо тарих төсөлд 20 өрхийг хамрууллаа

18,368

Ж.Энхбаяр: Монгол Улс энэ жил дотооддоо тариалсан улаанбуудайгаар гурилынхаа хэрэгцээг бүрэн хангана

17,937

“Монгол-Хятадын V экспо” Хөх хотод зохион байгуулагдаж байна

17,583

Урьдчилсан байдлаар 1613 га талбайн ургац алдах судалгаа гарчээ

17,369

“Монгол-Хятадын V экспо”-д манай улсын 350 гаруй аж ахуйн нэгж, байгууллага оролцож байна

17,210

Бэлчээрийн даац 16 хувиар сэргэжээ

16,983

УВС: Нэг кг хонины мах дунджаар 14 мянган төгрөгийн үнэтэй байна

16,712

“Урам зориг өгөх, нөлөөлөл үзүүлэх, хөрөнгө оруулалт хийх” гэсэн уриа нь бидний хамтын зорилго, үүрэг, хариуцлагыг тод илэрхийлж байна

16,309

Ургац хураалт эхэллээ

16,185

“Монгол оронд тохиромжтой цагаан будаа тариалах туршилт” амжилттай хэрэгжиж байна

16,061

Тариаланчид үр тарианы талбайн түүхийн дэвтэр хөтөлнө
ах

ТАНЫ ТАВАГТАЙ ХООЛ ХЭДЭН ӨНГӨТЭЙ ВЭ?

Хоол хүнс бол хүний эрүүл мэнд, өсөлт хөгжилт, амьдралын эрч хүчийг тэтгэдэг хамгийн чухал эх сурвалж билээ. Гэвч өдгөө дэлхий дээр 820 сая хүн хоолоо хаанаас олж идэх вэ гэх асуулттай өдөр бүр тулгарч бaйна. Энэ байдлаараа 2050 он гэхэд шим тэжээлийн дутагдалтай хүний тоо хоёр тэрбумаар өсөх эрсдэл бий. Амин дэм, шим тэжээлийн дутагдал нь хүний бие, сэтгэл зүйд олон янзаар нөлөөлдөг. Хамгийн түгээмэл хэлбэр болох таргалалтад өдгөө хоёр тэрбум гаруй хүн өртөөд байна.

ТООГООР ТАЙЛБАРЛАХ НЬ

400,000: Манай улсад 400 мянга орчим хүн хоол тэжээлийн дутагдалтай.

54 хувь: Монгол Улсын насанд хүрсэн хүн амын талаас илүү буюу 54.4 хувь нь таргалалттай.

90 хувь: Манай улсад тав хүртэлх насны хүүхдийн 70 хувь нь А аминдэм, 90 хувь нь Д аминдэмийн дутагдалтай.

1988: Монголчуудын жимс жимсгэнэ, хүнсний ногооны хэрэглээ 1988 оны түвшнээс багассан, зохистой хооллолтын талаарх зөвлөмжид заасан хэмжээнд хүрдэггүй.

45: “Эрүүл хүнс- Эрүүл монгол хүн” үндэсний хөтөлбөрийн хүрээнд хийсэн судалгаагаар ЕБС-ийн сурагчдын 45 хувь нь өглөөний цайгаа тогтмол уудаггүй гэх дүн гарсан.

ҮГЭЭР ИЛЭРХИЙЛЭХ НЬ

Бид өөрийн биед хангалттай хэрэгцээт шим тэжээлийг хоол хүнсээр дамжуулан авахдаа байгалийн нөөцөө доройтуулахгүйгээр, нөхөн сэргээж, хадгалж үлдэх учиртай. Энэ хүрээнд НҮБ-ын Тогтвортой хөгжлийн 17 зорилгын нэгд 2030 он гэхэд ядуурлыг эцэс болгож, ядуу болон эмзэг бүлгийн хүмүүс, түүний дотор нялхсыг эрүүл, шим тэжээллэг, хүрэлцэхүйц хоол хүнс авах боломжоор хангах, Өлсгөлөнг зогсоох зорилтыг дэвшүүлсэн билээ.

Бичил тэжээлийн дутагдал нь “бичил” асуудал биш
Монгол Улс Тогтвортой хөгжлийн зорилгуудаас хамгийн өндөр ахиц дэвшил гаргаж буй нь Өлсгөлөнг зогсоох зорилго юм. Тухайлбал, 2007 онд хоол тэжээлийн дутагдалтай тав хүртэлх насны хүүхдийн тоог 27.5 хувиас 2016 он гэхэд 10 хувьд болгон бууруулжээ. Хэдийгээр өлсгөлөнд нэрвэгдсэн хүмүүсийн тоо жил ирэх тусам цөөрч байгаа ч бичил тэжээл буюу амин дэм, эрдэс бодисын дутагдал нь 5 хүртэлх насны хүүхдийн дунд хамгийн өндөр тархалттай байна.

Тэдний талаас ч бага хувь нь хоногт хэрэглэвэл зохих дөрөв ба түүнээс олон нэр төрлийн хүнс хэрэглэж буй юм. Түүнээс гадна бичил тэжээлийн дутагдалд хамгийн өртөмтгий, эмзэг бүлгийн хүн амд жирэмсэн эмэгтэйчүүд багтаж байна. Тухайлбал, “Хоол тэжээлийн үндэсний V судалгаа”-нд Жирэмсэн эмэгтэйчүүдийн 96 хувь нь Д аминдэмийн дутагдалтай, йодын хэрэглээ хангалтгүй байгаа нь ургийн тархины хөгжил удаашрах эрсдэлийг нэмэгдүүлж байна” хэмээн онцолжээ.

Хоол тэжээлийг хангах хамгийн наад захын хэрэгцээ бол цэвэр ус
Хоол тэжээлийн дутагдал нь зөвхөн эрүүл мэндийн салбарын асуудал бус ядуурал, хүнс, цэвэр усны хүртээмж, ариун цэврийн аюулгүй байдал зэрэг нийгэм, эдийн засгийн олон хүчин зүйлтэй уялддаг. Тухайлбал, өдгөө нийслэлийн гэр хорооллын айл өрхийн 85 хувь нь шаардлага хангаагүй энгийн нүхэн жорлонг ашиглаж байгаа нь иргэдийн амьдралын хэв маягт сөргөөр нөлөөлж буй юм. Тиймээс юун түрүүнд бид хоол тэжээлийн дутагдлыг бууруулахын тулд ундны усны сайжруулсан эх үүсвэр, ариун цэврийн байгууламжийн хүртээмжийг нэмэгдүүлэх шаардлагатай.

Мөн хөгжиж буй орнууд хөдөө аж ахуйн салбарынхаа хүнсний жижиг, дунд үйлдвэрлэлийг дэмжих нь чухал үр дүнтэй гэдгийг НҮБ-аас онцолсон байдаг. Ингэхдээ хүнс, хөдөө аж ахуйн үйлдвэрлэлийг тогтвортой байлгах, иргэдийг ажлын байраар хангах нь хүн амын өлсгөлөнг бууруулахад чухал нөлөөтэй ажээ.

ЗӨВЛӨГӨӨ

Махны хэрэглээ өндөр манай орны хувьд жимс жимсгэнэ, хүнсний ногооны хэрэглээ хангалтгүй байгаагийн улмаас хавдар, зүрх судас, чихрийн шижин өвчний тархалт ихэссээр байна. Тиймээс бид хүнсний ногоо, жимс жимсгэнэ, сүү, цагаан идээ зэрэг уураг, тос, эслэг, амин дэм, эрдсээр баялаг тэжээллэг хоол хүнс түлхүү хэрэглэх нь зүйтэй юм.

Эх сурвалж: Unread.mn

Хуваалцах
Сэтгэгдэл
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
ТАНЫ ТАВАГТАЙ ХООЛ ХЭДЭН ӨНГӨТЭЙ ВЭ?
Хэл солих
Мэдээлэл хайх