
Дэлхий дахинд хоол тэжээлийн аюулгүй байдалд дараар хүчин зүйлсүүд нөлөөлж байна. Үүнд:
1. Газар хөдлөлт, байгалийн гамшиг, мөргөлдөөнүүд
- Газа дахь хямрал: 2025 оны 4-р сарын 30-ны байдлаар, Израилийн Газа дахь бүрэн хаалт нь хүнсний хомсдол, түлшний дутагдал, тусламжийн хомсдол зэрэг хүндрэлүүдийг үүсгэж, 420,000 орчим хүн хоол хүнсгүй болжээ.
- Сомали дахь ган: 2021–2023 онд Сомали улс 40 жилийн хамгийн ноцтой гантай тулгарч, 7.8 сая гаруй хүн нөлөөлсөн бөгөөд 2024 оны байдлаар 4.4 сая хүн хүнсний аюулгүй байдлын хямралд өртсөн хэвээр байна. The Washington PostWikipedia
2. Уур амьсгалын өөрчлөлт ба байгаль орчны нөлөөлөл
- Тамхи, хог хаягдлын нөлөө: Микропластикууд нь ургамлын фотосинтезийн үйл ажиллагааг 12%-иар бууруулж, дэлхийн ургацын 361 сая тонн хүртэлх хохирол учруулж байна.
- Ой модны сүйрэл: Ой модны сүйрэл нь хөрсний чанарыг муутгаж, усны эргэлтэд сөргөөр нөлөөлж, хүнсний аюулгүй байдалд эрсдэл учруулж байна. Future Timeline
3. Тамхи, хог хаягдлын нөлөө
- Тамхи, хог хаягдлын нөлөө: Микропластикууд нь ургамлын фотосинтезийн үйл ажиллагааг 12%-иар бууруулж, дэлхийн ургацын 361 сая тонн хүртэлх хохирол учруулж байна. Future Timeline
4. Тамхи, хог хаягдлын нөлөө
- Тамхи, хог хаягдлын нөлөө: Микропластикууд нь ургамлын фотосинтезийн үйл ажиллагааг 12%-иар бууруулж, дэлхийн ургацын 361 сая тонн хүртэлх хохирол учруулж байна.