
Хоол хүнс гэдэг хүн төрөлхтний амьд орших үндсэн суурийн нэг билээ. Гэхдээ бид өөрийн идэж, хэрэглэж буй зүйлсийн талаар хэр мэдлэгтэй байдаг бол? Магадгүй мэдлэг дутмагийн улмаас эрүүл мэнддээ ноцтой асуудал үүсгэх вий. Ингээд бидний хүнсэндээ хэрэглэж заншсан хүнсний бүтээгдэхүүний тухай чухал баримттай танилцацгаая.
1. Европ шоколад нь америк шоколаднаас илүү сайхан амттай байдаг. Учир нь тэд илүү их цөцгий болон хуурай сүү хольдог.
2. Дэлхий дээр аварга саримс ургадаг бөгөөд түүнийг “заан саримс” гэж нэрлэдэг.
3. Хан боргоцой нь 2-3 жилийн дараа л ургадаг.
4. Чили чинжүүний нунтаг нь зөвхөн улаан чинжүү байдаггүй.
Чили чинжүүний нунтаг нь нунтаг улаан чинжүү бус харин олон амтлагчийн холимог юм. Түүний үндсэн найрлага нь улаан чинжүү бөгөөд нэмэлтээр нунтаг саримс, нунтаг сонгино, кумин, давс, орегано гэх мэт амтлагчууд багтана.
5. Гишүүний навчийг их хэмжээгээр хэрэглэх нь хортой байдаг учир хоолонд хэрэглэхгүй, зөвхөн ишээр нь чанамал хийдэг байна.
6. Жимсний чанамлыг жимсээр хийдэг бол, цэлцгэнүүрийг жимсний шүүсээр өтгөрүүлэгч ашиглаж хийдэг.
7. Кинза болон кориандр нь нэг ижил ургамал юм.
- Кинза: Энэ нь ургамлын навчийг хэлнэ. Монголд ихэвчлэн хоол амтлахад шинэ ногоон навчийг ашиглаж, “кинза” гэж нэрлэдэг. Шөл, салат, ази хоолонд өргөн хэрэглэгддэг.
- Кориандр: Энэ нь ижил ургамлын үрийг хэлнэ. Хатааж нунтагласан эсвэл бүхэл байдлаар хоолонд хэрэглэх бөгөөд ихэвчлэн махан хоол, карри, маринаданд ашиглагддаг. Зарим тохиолдолд “кориандрын навч” гэж нэрлэх нь кинзаг хэлж байгаатай ижил утгатай.
Тэгэхээр энэ хоёр нь нэг ургамлын өөр өөр хэсэг гэж ойлгож болно.
8. Кешью самрыг түүхийгээр нь хэрэглэх нь эрүүл мэндэд сөрөг үр дагавартай учир шарах эсвэл жигнэх байдлаар бэлддэг.
9. Америкийн томоохон сүлжээ дэлгүүр болох “Costco”-ийн хамгийн их борлуулалттай бүтээгдэхүүнээр гриллдсэн тахиа болон хот-дог шалгарчээ.
10. Киноа будаа дараах байдлаар ургадаг.
11. Намгийн цангис жимсийг механик аргаар хурааж буй байдал.
12. Тоор болон нектарин нь мөн нэг төрлийн жимс аж.
“Нектарин” гэдэг нь гадаргуу нь жигд, гөлгөр хальстай тоорны нэгэн төрөл жимс юм. Амтлаг, шүүслэг, сайхан үнэртэй бөгөөд ихэвчлэн түүхий идэхээс гадна жимсний салат, амттан хийхэд хэрэглэгддэг.
13. Оклахамагийн фермер Чарльз Барнс өнгөт эрдэнэ шиш ургуулжээ.
14. 1990 оныг хүртэл “Макдональдс” төмсийг үхрийн өөхөн тосонд шардаг байжээ.
15. Орчин үед энэхүү аргаар шарсан “Макдональдс”-ын төмсийг Францаас амсах боломжтой.
16. Хэрээний нүдний ургах байдал тийм ч амттай харагдахгүй байгаа биз.
17. Нэг ширхэг шпагетти гоймонг “спагетто” гэж нэрлэдэг.
18. Задийг хэтрүүлэн хэрэглэвэл согтох магадлалтай.
19. Ванилийг тарьж ургуулах үед, үрийг суулгаснаас хойш 3 жилийн дараа ургаж эхэлнэ.
20. “Ritter Sport” шоколад жижиг дөрвөлжин хэлбэртэй байдаг учир нь халаасанд хийх үед хугарахгүй байх зорилготой.
21. Байцай, брюссель байцай, брокколи, өнгөт байцай, кольраби зэрэг нь хэдийгээр өөр төрлийн ногоо ч хоорондоо нягт холбоотой.
22. Шингэн бурам нь хамгийн аюултай бүтээгдэхүүний тоонд багтдаг. 1919 онд Бостонд 2 сая галлон бүхий бурам асгарах үед уг чихэрлэг шүүсэнд 21 хүн амь насаа алдаж, 150 хүн бэртсэн байна.
23. Бүх согтууруулах ундаанаас хуурай улаан дарс нь нойронд хамгийн ихээр нөлөөлдөг.
эх сурвалж: саак.мн