Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой
ах
ах

Пребиотикоор баялаг шилдэг таван хүнсний бүтээгдэхүүн

Пробиотик ба Пребиотик гэж юу вэ ?

Пробиотик гэдэг нь хүний биен дэх ашигтай бактери бөгөөд тэдгээр нь дархлаа дэмжих, ходоод гэдэсний хэвийн бичил орчныг тэнцвэржүүлэн сайжруулах зэрэг хүний эрүүл мэндэд маш олон талын ашиг тустай хүний биед байгалиас агуулагддаг нян юм.

Харин пребиотик нь бактерийн өсөлтөд тусалдаг пробиотикийн хамтрагч бөгөөд таны идэж буй хүнсний эслэгүүдийн нэгдэл юм. Эдгээр микробууд нь хүний биед хэрэгтэй тодорхой нэгдлүүдийг гарган авч, эрүүл байхад тусалдаг. Гадил, сонгино, сармис, спаржа, артишок, улаан лооль, чавга, алим, самар, шар буурцаг, бүхэл үрийн хүнсэнд пребиотик элбэг байдаг.

Эрдэмтэд пребиотик нь “гэдэсний ашигтай бактерийн өсөлтийг өдөөж, гэдэсний эрүүл бичил биетийг хадгалахад тусалдаг талаарх судалгааг үргэлжлүүлэн хийсээр байна. Илүү их эслэг идэхийн зэрэгцээ бичил биетний эрүүл мэндийг дэмжих арга замаар хооллох нь бидний бодож байгаагаас илүү хүний биед ашиг тустай гэдэг нь судалгаагаар нотлогдоод байна.

Судалгааг явуулахын тулд судлаачид өмнө нь нийтлэгдсэн шинжлэх ухааны дүгнэлтийг ашиглан хоолны дэглэм судлалын Хүнс, шим тэжээлийн мэдээллийн санд агуулагдах 8690 хүнсний пребиотикийн агууламжийг шинжлэн үзэхэд мэдээллийн санд бүртгэгдсэн  хүнсний бүтээгдэхүүний 37 орчим хувь нь пребиотик агуулдаг бол эрдэмтдийн судалгааны үр дүнд данделион навч, артишок, сармис, таана, сонгино зэрэг хүнсний ногоо нь хамгийн их хэмжээний пребиотик агуулдаг нь тогтоогджээ. Тус ногоонууд нь нэг грамм тутамд 100-240 миллиграмм пребиотик агуулагддаг бол сонгины цагираг, цөцгийтэй сонгино, үхрийн вандуй, спаржа, үр тарианд 50-60 мг агуулагддаг байна.

Олон улсын пробиотик ба пребиотикийн шинжлэх ухааны нийгэмлэг өдөрт дор хаяж таван грамм пребиотик хэрэглэхийг хүмүүст зөвлөөд байна. Жижиг сонгины хагасыг нь хоолондоо хэрэглэх нь таван граммын пребиотиктой тэнцэнэ. Харин улаан буудай агуулсан бүтээгдэхүүнд пребиотик маш бага агуулагддаг бол сүү сүүн бүтээгдэхүүн,  өндөг, мах махан бүтээгдэхүүнд пребиотик огт агуулагдаагүй ажээ.

Эрдэмтэд олон төрлийн орц найрлагатай бүтээгдэхүүний хоол хүнсэндээ хэрэглэх, пребиотикийн эрүүл мэндэд үзүүлэх шим тэжээл ашиг тусын нөлөөг илүү нарийвчлан тодорхойлоход цаашид илүү их судалгаа хийх шаардлагатай гэж тайлбарлажээ.

Хуваалцах
Сэтгэгдэл
Subscribe
Notify of
0 Сэтгэгдэл
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
Пребиотикоор баялаг шилдэг таван хүнсний бүтээгдэхүүн
Хэл солих
Мэдээлэл хайх