Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

7,069

Завхан аймагт бэлчээрийн 34 хувь нь нөөцтэй байна

5,360

Өвөл, хаврын бэлчээрийн даац нутгийн 80.1 орчим хувьд хүрэлцээтэй

17,583

Урьдчилсан байдлаар 1613 га талбайн ургац алдах судалгаа гарчээ

5,239

Булган аймагт хадлангийн талбайн гарц муу байна

16,033

Өмчийн хэлбэр харгалзахгүй 67 сургууль, 69 цэцэрлэгийн хоол үйлдвэрлэлд хяналт шалгалт хийж байна

17,210

Бэлчээрийн даац 16 хувиар сэргэжээ

16,983

УВС: Нэг кг хонины мах дунджаар 14 мянган төгрөгийн үнэтэй байна

18,548

 Ногоо тарих төсөлд 20 өрхийг хамрууллаа

16,061

Тариаланчид үр тарианы талбайн түүхийн дэвтэр хөтөлнө

6,016

Завхан аймагт малын тэжээл, үр тарианы тариалалт нэмэгджээ
ах

19,000

“Дэлхийн бизнес эрхлэгч эмэгтэйчүүдийн чуулга уулзалт” эхэллээ

18,548

 Ногоо тарих төсөлд 20 өрхийг хамрууллаа

18,368

Ж.Энхбаяр: Монгол Улс энэ жил дотооддоо тариалсан улаанбуудайгаар гурилынхаа хэрэгцээг бүрэн хангана

17,926

“Монгол-Хятадын V экспо” Хөх хотод зохион байгуулагдаж байна

17,583

Урьдчилсан байдлаар 1613 га талбайн ургац алдах судалгаа гарчээ

17,369

“Монгол-Хятадын V экспо”-д манай улсын 350 гаруй аж ахуйн нэгж, байгууллага оролцож байна

17,210

Бэлчээрийн даац 16 хувиар сэргэжээ

16,983

УВС: Нэг кг хонины мах дунджаар 14 мянган төгрөгийн үнэтэй байна

16,712

“Урам зориг өгөх, нөлөөлөл үзүүлэх, хөрөнгө оруулалт хийх” гэсэн уриа нь бидний хамтын зорилго, үүрэг, хариуцлагыг тод илэрхийлж байна

16,309

Ургац хураалт эхэллээ

16,185

“Монгол оронд тохиромжтой цагаан будаа тариалах туршилт” амжилттай хэрэгжиж байна

16,061

Тариаланчид үр тарианы талбайн түүхийн дэвтэр хөтөлнө
ах

Махыг өвлийн тэсгим хүйтэнд цочир хөлдөөж борцолдог

 Завхан нутгийнхны хийдэг борц амт чанараар гойд байдаг. Тэд махыг өвлийн тэсгим хүйтэнд цочир хөлдөөгөөд борцолдог. Шинжлэх ухааны үндэс нь мах цочир хөлдөхөд шим шүүс, шингэн нь хамт хөлдөөд, аажим уурших тул бүхий л аминдэм, эрдэс, уураг гээд чухал хэрэгцээт бодисууд махандаа үлддэг байна.

Завханы говь, хээрийн бүсийн үхрийн махан борц хангайнхаас амт чанар илүү байдаг. Энэ нь өвс, тэжээлтэй холбоотой юм. Ялангуяа говийн сумдад ямаа, тэмээний махаар борц хийдэг уламжлал одоо ч бий. Тэмээний борцонд 13 төрлийн чөлөөт амин хүчил бийг тогтоосон байдаг.  Гэхдээ хаврын борц намар, өвлийнхийг арай гүйцдэггүй байна. Нэг килограмм мах 200 грамм борц болдог, шим тэжээлт чанарын хувьд тэмээний борц үхрийнхээс дутахгүй чанартай юм.Монголчууд ихэнхдээ үхрийн мах борцолдог ч Завханы говь нутгийнхан тэмээний махаа борцолдог уламжлалаа хадгалж үлджээ.
Ямар ч насны тэмээний махаар борц хийж болдог. Гол нь тарга, тэвээр сайтай байх хэрэгтэй. Тэмээний борцыг дотор нь өөхтэй, өөхгүй гэж ангилдаг болжээ. Өөхгүйг хавар, өөхтэйг өвөл хийдэг байна. Борцыг хүзүү, хаа, сээрний бараан мах, заримдаа өөх алагласан хэсгээр хийж, тогтмол эргүүлэн хатаадаг байна. Борц нь хадгалах хугацаанд хөлдүү байснаа урь орохоор зөөлөрдөг. Энэ үед нунтаглахад ширхэг нь үйрмэг болдог. Өвлийн борц сэвсгэр хатдаг, өөхлөг борц хуршчих гээд байдаг онцлогтой.Говийн борц нөхцөл нь тохирвол махан дахь шингэн ууршдаг, азотлог бодис нь дотроо үлддэг болохыг эрдэмтэд говьд борц хийн, улмаар судалгаа хийж тогтоож байсан баримт бий.

Тодруулж хэлбэл, говьд хийсэн жил өнжсөн борцны уураг 68.3 хувь, илчлэг чанар нь 2353 ккал байсан аж. Шинэ махных уураг 18 хувь, илчлэг нь 2691 ккал гэхээр борц уургаар баялаг юм. Борцны чийг багасах буюу хатах тусам уураг, эрдсийн хэмжээ ихэсдэг, бараг 80 хувь нь уураг байдаг гэсэн тооцоо гарчээ.

Өнөө цагт махыг нөөшлөн хадгалдаг арга дэлгэрсэн ч борцыг бодвол учир дутагдалтай юм. Борц огт муудахгүй, хэдэн жил ч хадгалж болно. Нөөшийг тэгж хадгалж болохгүй нь ойлгомжтой юм. Борцны нэг давуу чанар бол хамгийн хялбар аргаар байгалийн нөхцөлд бүтдэг юм. Борцыг цагийг нь олж зөв хэрэглэвэл эм болдог онцлогтойг дахин хэлэх нь зүйтэй болов уу. Өөрөөр хэлбэл, борц нь хаврын тарчиг цагаар аминдэм болно гэсэн үг. Борц бол хүнс гэхээсээ илүү эм юм. Нүүдэлчин монголчуудын гол хүнс борц нь хэчнээн ч удаан хадгалж болох уриншуулж хатаасан мах бөгөөд олон зуун жил уламжлан ирсэн монгол үндэстний өвөрмөц хүнс юм.

Муудаж ялзрахгүй, чанараа алдахгүй, шим шүүсээ дотроо агуулж байдаг борцыг жилийн дөрвөн улирлын турш идэж болдгоороо онцлогтой. Борц хөнгөн жинтэй учир холын аян замд болон сансрын нисэгчид авч явахад тохиромжтой. Борцыг нүдэж хөшиглөөд даавуун уут, хувин, ямар ч саванд хадгалж болно. Хоолонд бага хэмжээгээр хийдэг учир их арвин байдаг. Нүдсэн борцыг бүлээн усанд хийж дэвтээгээд хоолонд хийхэд амттай. Мах бол зөвхөн хүнс бус нэг ёсондоо эм юм гэдгийг Завхан нутгийнхан үр хүүхдүүддээ хэлж тэмээ, ямаа, үхрийн махаар борц хийдэг уламжлалаа хадгалж өвлүүлж байна.

Сонирхуулахад борцыг “сансрын шөл” гэж нэрлэдэг. “Интеркосмос” сансрын багийнхан өөрсдийн үндэсний хоолоор бие биеэ дайлдаг байжээ. “Зөвлөлт-Монголын хамтарсан багийнхан борцыг сансарт турших болсон нь нэгэн боломж олгосон байдаг. Судалгааныхан болон бэлдэгчид Дорноговийн Даланжаргаланд очиж, цоо эрүүл гэсэн үхрийн мах авчран Хүрэл тогоотод уламжлалт аргаар борц хийсэн байна. Ийн монгол борц Байконурт очсон түүхтэй. Түүнийхээ дээжээр манай багийнхан нөхдөдөө шөл хийж өгсөн нь гойд таалагдсан тухай баримт бий. Сансрын нисгэгч Ж.Гүррагчаа сансарт хийсэн хоол ч борцны шөл байснаа дурссан удаатай. Багийн ахлагч, сансрын нисгэгч В.Жанибеков түүнийг нь “Сансрын шөл” хэмээн үнэлж байсан баримт хэвлэлийн хуудаснаа бий.

Хуваалцах
Сэтгэгдэл
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
Махыг өвлийн тэсгим хүйтэнд цочир хөлдөөж борцолдог
Хэл солих
Мэдээлэл хайх