
FAO (НҮБ-ын Хүнс, Хөдөө Аж Ахуйн Байгууллага)-ийн 2024 оны дэлхийн үр тарианы үйлдвэрлэлийн шинэ таамаглалын дагуу, дэлхийн нийт үр тарианы үйлдвэрлэл 2,854 сая тонн болж, бүх цаг үеийн хамгийн өндөр түвшинд хүрэх төлөвтэй байна. Энэ нь өмнөх жилийнхээс 0.3%-иар өссөн үзүүлэлт юм. Үр тарианы үйлдвэрлэлийн энэ өсөлт нь олон хүчин зүйлээс хамаарч байгаа аж.
Үр тарианы үйлдвэрлэлийн өсөлтийн гол шалтгаанууд
1. 🌽 Эрдэнэ шишийн үйлдвэрлэл
Аргентина, Бразил, Турк, Украин зэрэг орнуудад эрдэнэ шишийн ургац сайжирсан нь үйлдвэрлэлийн өсөлтөд голлон нөлөөлсөн. Эдгээр орнуудын цаг уурын нөхцөл таатай байсан нь ургацын хэмжээг нэмэгдүүлсэн байна.
2. 🌾 Буудайн үйлдвэрлэл
Азийн орнуудад, ялангуяа Пакистанд, буудайн ургацын нөхцөл сайжирсан нь үйлдвэрлэлийн өсөлтөд хувь нэмэр оруулсан. Гэсэн хэдий ч, Оросын Холбооны Улсад цаг агаарын таагүй нөхцөлөөс шалтгаалан буудайн ургац буурсан байна.
3. 🍚 Будааны үйлдвэрлэл
Дэлхийн хэмжээнд будаа (нунтагласан) үйлдвэрлэл 535.1 сая тонн болж, өмнөх жилийнхээс 0.9%-иар өсөх төлөвтэй байна. Энэ нь Энэтхэг, Камбож, Мьянмар зэрэг орнуудад ургацын нөхцөл сайжирсантай холбоотой.
2025 оны эцэс гэхэд дэлхийн үр тарианы нийт нөөц 869.3 сая тонн болж, өмнөх жилийнхээс 1.9%-иар буурах төлөвтэй байна. Гэсэн хэдий ч, энэ нь дэлхийн нийт хэрэглээний 30.8%-тай тэнцэж байгаа тул нийлүүлэлт хангалттай хэвээр байна.