“ХООЛНЫ ХОРДЛОГОТ ХАЛДВАРААС СЭРГИЙЛЭХ”, “ХҮНСНИЙ АЮУЛГҮЙ БАЙДЛЫГ ХАНГАХ” ДЭМБ-ААС ГАРГАСАН 5 ТҮЛХҮҮР ЗӨВЛӨМЖ
Нийт ард иргэддээ хоолны хордлогот халдвараас сэрэмжлүүлж ДЭМБ-аас гаргасан 5 түлхүүр зөвлөмжийг өгч байна. Үүнд:
ТҮЛХҮҮР 1
Цэвэр байх нь бичил биетнүүд өсч үржин, тархахаас урьдчилан сэргийлнэ.
- Гараа хоол бэлтгэх, идэхийн өмнө, бие зассаны дараа тогтмол угаах
- Хоол бэлтгэхэд хэрэглэгдсэн сав суулга, бүх зүйлийг угаах
- Гал тогоонд шавьж, шимэгч бусад амьтан орохоос урьдчилан сэргийлэх
- Суулгалт болон бусад өвчний шинж тэмдэг илэрсэн хүнийг гал тогоонд ойр байлгахгүй байх
- Ахуйн цэвэрлэгээний материалыг хоол бэлтгэдэг орчноос хол байлгах
ТҮЛХҮҮР 2
Болсон түүхий бүтээгдэхүүнийг тусад нь байлгах нь бичил биетнүүд дамжихаас сэргийлнэ.
- Түүхий мах, далайн гаралтай хүнсний зүйлийг чанаж, болгосон хүнсний зүйлсээс тусад нь хадгалах
- Махны модыг бусад хүнс бэлтгэдэг тавиураас тусад нь байлгах
- Түүхий хүнсний зүйлийг бэлтгэх багаж, хэрэгслийг хэрэглэхийн өмнө ба дараа нь угааж, цэвэрлэж хэвших
- Ундны ус бохирдохоос сэргийлэх
ТҮЛХҮҮР 3
Хоол хүнсийг гүйцэд болгоход бичил биетнүүд идэвхгүйждэг.
- Хоол, хүнсийг чанаж, 15 минутаас багагүй хугацаагаар буцалган, гүйцэд болгон хэрэглэх
ТҮЛХҮҮР 4
Хоол хүнсийг зохих хэмд хадгалах нь бичил биетэн өсч, үржихээс сэргийлнэ.
- Болгосон хоолыг удаалгүй идэх ба тасалгааны температурт 2 цагаас илүү хадгалахгүй байх
ТҮЛХҮҮР 5
Ундны цэвэр ус, хүнсний аюулгүй түүхий эдийг сонгох нь бохирдлоос сэргийлнэ.
- Ундны цэвэр ус хэрэглэх
- Усыг буцалгаж хэрэглэх
- Хүнсний ногоог угааж, чанаж хэрэглэх
- Жимсийг угааж, хальсалж хэрэглэх
- Ус авах, хадгалах, хадгалсан ус түгээхдээ савыг цэвэр байлгах
Эдгээр 5 түлхүүр зөвлөмжийг иргэн та амьдралдаа хэвшүүлснээр хоолны хордлогот халдвараас өөрийгөө болон гэр бүлээ хамгаалж чадна