Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

7,069

Завхан аймагт бэлчээрийн 34 хувь нь нөөцтэй байна

5,356

Өвөл, хаврын бэлчээрийн даац нутгийн 80.1 орчим хувьд хүрэлцээтэй

7,019

Урьдчилсан байдлаар 1613 га талбайн ургац алдах судалгаа гарчээ

5,239

Булган аймагт хадлангийн талбайн гарц муу байна

16,033

Өмчийн хэлбэр харгалзахгүй 67 сургууль, 69 цэцэрлэгийн хоол үйлдвэрлэлд хяналт шалгалт хийж байна

17,210

Бэлчээрийн даац 16 хувиар сэргэжээ

16,983

УВС: Нэг кг хонины мах дунджаар 14 мянган төгрөгийн үнэтэй байна

18,548

 Ногоо тарих төсөлд 20 өрхийг хамрууллаа

16,061

Тариаланчид үр тарианы талбайн түүхийн дэвтэр хөтөлнө

6,016

Завхан аймагт малын тэжээл, үр тарианы тариалалт нэмэгджээ
ах

19,000

“Дэлхийн бизнес эрхлэгч эмэгтэйчүүдийн чуулга уулзалт” эхэллээ

18,548

 Ногоо тарих төсөлд 20 өрхийг хамрууллаа

18,368

Ж.Энхбаяр: Монгол Улс энэ жил дотооддоо тариалсан улаанбуудайгаар гурилынхаа хэрэгцээг бүрэн хангана

17,926

“Монгол-Хятадын V экспо” Хөх хотод зохион байгуулагдаж байна

17,369

“Монгол-Хятадын V экспо”-д манай улсын 350 гаруй аж ахуйн нэгж, байгууллага оролцож байна

17,210

Бэлчээрийн даац 16 хувиар сэргэжээ

16,983

УВС: Нэг кг хонины мах дунджаар 14 мянган төгрөгийн үнэтэй байна

16,712

“Урам зориг өгөх, нөлөөлөл үзүүлэх, хөрөнгө оруулалт хийх” гэсэн уриа нь бидний хамтын зорилго, үүрэг, хариуцлагыг тод илэрхийлж байна

16,309

Ургац хураалт эхэллээ

16,185

“Монгол оронд тохиромжтой цагаан будаа тариалах туршилт” амжилттай хэрэгжиж байна

16,061

Тариаланчид үр тарианы талбайн түүхийн дэвтэр хөтөлнө

16,033

Өмчийн хэлбэр харгалзахгүй 67 сургууль, 69 цэцэрлэгийн хоол үйлдвэрлэлд хяналт шалгалт хийж байна
ах

Хүнсний аюулгүй байдлын аюулууд

Аюул гэдэг нь хянахгүй бол хэрэглэгчийн амь нас, эрүүл мэндэд ноцтой сөрөг нөлөө (жишээ нь өвчин үүсгэх, гэмтэл учруулах) учруулахуйц хүнсэнд агуулагдах биологи, хими, физикийн гаралтай зүйлс.

Хүнсний аюулгүй байдал, хэрэглээний тохиромжтой байдалд нөлөөлж болзошгүй аливаа биологийн эсвэл химийн бодис, гадны биет эсвэл бусад нэгдлийг бохирдуулагч бодис гэж нэрлэнэ.

Аюул тохиолдох, илрэхийг, өөрөөр хэлбэл, хүнс, хүнсний орчинд бохирдуулагч илрэх ба тархах байдлыг бохирдол гэж нэрлэнэ.

Аюул хүнсний сүлжээний аль ч шатанд илэрч болно, иймд учирч болзошгүй аюулуудыг урьдчилан тооцоолж, байнга хянаж байх шаардлагатай байдаг.

Хүнсний аюулгүй байдалтай холбоотой аюулын дараах хэлбэрүүд байдаг:

  • Биологийн аюул
  • Химийн аюул
  • Физикийн аюул
  • Харшлын аюул
  • Харамын аюул (Халал бүтээгдэхүүний хувьд)

Биологийн аюул: хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөөтэй эмгэг төрүүлэгч бичил биет, шимэгчид.

Эмгэг төрүүлэгч бичил биетүүд, үүнд:

  • Нян-Clostridium botulinum, escherichia coli 0157:H78, listeria monocytogenes, salmonella, staphylococcus aureus, bacillus cereus, campylobavter, clostridium perfringens, yersinia enterocolitica, brucella, entero-bacter ба shigella г.м.
  • Вирус- hepatitis A virus, norwalk viruss, enteroviruses, rotavirus
  • Мөөгөнцөр, хөгц, протоз.
  • Шимэгч буюу паразитууд, үүнд:

toxoplasma gondi, cryptosporidia, giardia spp., trichinella spiralis, taenia solium, anisakis spp.

Хүнстэй холбоотой үүсэх өвчний дийлэнх нь биологийн аюул-тай холбоотой байдаг тул тус аюул нь хүнс үйлдвэрлэлийн онцгой анхаарах зүйлсийн нэг мөн.

Химийн аюул:Хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлэх химийн бодисууд.

Бичил биетүүд үүсгэгдэх хорууд, Хориглосон нэмэлт бодисууд, Цэвэрлэгээний химийн бодисууд, Хүнд металл, Пестицид, Малын эмийн үлдэгдэл,Цацрагийн бохирдол, Бордоонууд, Гормонууд, Тосолгооны материал гэх мэт

Физикийн аюул:

Хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлэх биет зүйлс.

Үс, хумс, металл, мод,хуванцар, шил,резин, шавж

Харшлын аюул:Хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлэх харшил үүсгэгс зүйлс.

Газрын самар, самар, сүү/ лактоз, өндөг, шар буурцаг, гүнжидийн үр, хүхрийн давхар исэл ба сульфитүүд, хясаа, глютен агуулсан үр тариа

Харамын аюул: Халал бус буюу Шариатаар зөвшөөрөгдөөгүй, шүтэгчид хэрэглэхэд аюултай хүнс.

Харам нэмэлтүүд, машбуу, нажас, аюултай нөхцөл, эрүүл ахуй муу байх, буруу нядлах буюу Шариагийн дагуу нядлаагүй байх

Хуваалцах
Сэтгэгдэл
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
Хүнсний аюулгүй байдлын аюулууд
Хэл солих
Мэдээлэл хайх