Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

5,399

НҮБ-ын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллагаас Хүнсний аюулгүй байдлын эрсдэлийн мэдээлэл харилцааны сургалт зохиоэ байгуулж байна

11,208

“Монгол оронд тохиромжтой үхрийн аж ахуйн дэвшилтэт загвар нэвтрүүлэх” төсөл нээлтээ хийлээ

3

Монгол Улсад хиймэл оюуны технологийг хөгжүүлэх, тус чиглэлээр төрийн албаныхныг чадваржуулах нь маш чухал

10

Аймгийн аварга шалгаруулах тэмцээнд 11 сумын 75 тогооч оролцлоо

5

Төрөлжсөн ногоо, ургамлын гаралтай хүчит хүнсний эрэлт ихэсч байна

8

Хөнгөлөлтэй зээл олгосноор 256 ажлын байрыг бий болгожээ

1

Төл бойжилт 95.1 хувьтай байна

9

Сүүний фермийг хөгжүүлэхээр 5 ААН хөнгөлөлттэй зээлд хамрагдахаар болжээ

12

Өвөлжөөний хөл бууцанд ногоон тэжээл тариалах талаар сургалт явууллаа

10,322

PEF (Pulse Electric Field) технологиор хүнсний боловсруулалт шинэ үе рүү орж байна
ах

17,760

Бэлчээрийн фотомониторингийн үр дүнг сайжруулах дадлага сургалт боллоо

17,657

Мах, махан бүтээгдэхүүн, сүү, сүүн бүтээгдэхүүний экспорт, импортыг нэмэгдүүлэн, хамтарч ажиллана

17,460

Тариаланч М.Туул 300 м.кв талбайд хүлэмжийн аж ахуй эрхэлж, нарийн ногоо тариалж байна

17,313

Хөдөлмөр зуслангаар дамжуулан хүүхдийг ахуйн амьдралд бэлтгэж байна

17,191

Монгол, Узбекистан хоёр улсын Хөдөө аж ахуйн яамд хамтын ажиллагааны баримт бичигт гарын үсэг зурлаа

17,172

2050 он гэхэд үр тариа, ногоо, махны үйлдвэрлэлийг 50% нэмэгдүүлэх хэрэгтэй

17,171

Хоёр улсын худалдааны эргэлтийг 100 сая ам.долларт хүргэхэд хөдөө аж ахуй хамгийн боломжит салбар гэв

17,139

Монгол хонины ноосон бордоо 100 хувь байгальд шингэдэг

16,961

Шавж, мөөгөнцрөөр талх бүтээжээ

16,959

Уул уурхайн бус, нөхөн сэргээгдэх арвин баялгаар үндэсний брэнд бүтээж буй “Грийн групп”

16,640

Нийт нутгийн 48,7 хувьд зуншлага сайн байна

16,628

Африк дахь өлсгөлөнгийн “Хотспотууд”
ах

Хүнсний аюулгүй байдлын аюулууд

Аюул гэдэг нь хянахгүй бол хэрэглэгчийн амь нас, эрүүл мэндэд ноцтой сөрөг нөлөө (жишээ нь өвчин үүсгэх, гэмтэл учруулах) учруулахуйц хүнсэнд агуулагдах биологи, хими, физикийн гаралтай зүйлс.

Хүнсний аюулгүй байдал, хэрэглээний тохиромжтой байдалд нөлөөлж болзошгүй аливаа биологийн эсвэл химийн бодис, гадны биет эсвэл бусад нэгдлийг бохирдуулагч бодис гэж нэрлэнэ.

Аюул тохиолдох, илрэхийг, өөрөөр хэлбэл, хүнс, хүнсний орчинд бохирдуулагч илрэх ба тархах байдлыг бохирдол гэж нэрлэнэ.

Аюул хүнсний сүлжээний аль ч шатанд илэрч болно, иймд учирч болзошгүй аюулуудыг урьдчилан тооцоолж, байнга хянаж байх шаардлагатай байдаг.

Хүнсний аюулгүй байдалтай холбоотой аюулын дараах хэлбэрүүд байдаг:

  • Биологийн аюул
  • Химийн аюул
  • Физикийн аюул
  • Харшлын аюул
  • Харамын аюул (Халал бүтээгдэхүүний хувьд)

Биологийн аюул: хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөөтэй эмгэг төрүүлэгч бичил биет, шимэгчид.

Эмгэг төрүүлэгч бичил биетүүд, үүнд:

  • Нян-Clostridium botulinum, escherichia coli 0157:H78, listeria monocytogenes, salmonella, staphylococcus aureus, bacillus cereus, campylobavter, clostridium perfringens, yersinia enterocolitica, brucella, entero-bacter ба shigella г.м.
  • Вирус- hepatitis A virus, norwalk viruss, enteroviruses, rotavirus
  • Мөөгөнцөр, хөгц, протоз.
  • Шимэгч буюу паразитууд, үүнд:

toxoplasma gondi, cryptosporidia, giardia spp., trichinella spiralis, taenia solium, anisakis spp.

Хүнстэй холбоотой үүсэх өвчний дийлэнх нь биологийн аюул-тай холбоотой байдаг тул тус аюул нь хүнс үйлдвэрлэлийн онцгой анхаарах зүйлсийн нэг мөн.

Химийн аюул:Хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлэх химийн бодисууд.

Бичил биетүүд үүсгэгдэх хорууд, Хориглосон нэмэлт бодисууд, Цэвэрлэгээний химийн бодисууд, Хүнд металл, Пестицид, Малын эмийн үлдэгдэл,Цацрагийн бохирдол, Бордоонууд, Гормонууд, Тосолгооны материал гэх мэт

Физикийн аюул:

Хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлэх биет зүйлс.

Үс, хумс, металл, мод,хуванцар, шил,резин, шавж

Харшлын аюул:Хүний эрүүл мэндэд сөрөг нөлөө үзүүлэх харшил үүсгэгс зүйлс.

Газрын самар, самар, сүү/ лактоз, өндөг, шар буурцаг, гүнжидийн үр, хүхрийн давхар исэл ба сульфитүүд, хясаа, глютен агуулсан үр тариа

Харамын аюул: Халал бус буюу Шариатаар зөвшөөрөгдөөгүй, шүтэгчид хэрэглэхэд аюултай хүнс.

Харам нэмэлтүүд, машбуу, нажас, аюултай нөхцөл, эрүүл ахуй муу байх, буруу нядлах буюу Шариагийн дагуу нядлаагүй байх

Хуваалцах
Сэтгэгдэл
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
Хүнсний аюулгүй байдлын аюулууд
Хэл солих
Мэдээлэл хайх