Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой

787

Гол нэрийн хүнсний бүтээгдэхүүний үнэ өмнөх сараас 1.3 хувиар өсчээ

1,173

1400 орчим иргэн, ААН хоол үйлдвэрлэл, хүнсний худалдаа эрхлэхээр саналаа өгчээ

7,381

Сүүний фермийг хөгжүүлэхээр 5 ААН хөнгөлөлттэй зээлд хамрагдахаар болжээ

0

Монголын эдийн засгийн форум 2025-д төр, хувийн хэвшил, олон улсын байгууллагын 2000 орчим төлөөлөл оролцож байна

7,558

“Монголын Эдийн засгийн форум-2025” зохион байгуулагдаж байна

15,618

НҮБ-ын Хүнс, хөдөө аж ахуйн байгууллагаас Хүнсний аюулгүй байдлын эрсдэлийн мэдээлэл харилцааны сургалт зохиоэ байгуулж байна

11,208

“Монгол оронд тохиромжтой үхрийн аж ахуйн дэвшилтэт загвар нэвтрүүлэх” төсөл нээлтээ хийлээ

3

Монгол Улсад хиймэл оюуны технологийг хөгжүүлэх, тус чиглэлээр төрийн албаныхныг чадваржуулах нь маш чухал

10

Аймгийн аварга шалгаруулах тэмцээнд 11 сумын 75 тогооч оролцлоо

5

Төрөлжсөн ногоо, ургамлын гаралтай хүчит хүнсний эрэлт ихэсч байна
ах

17,761

Монгол Улс, Бүгд Найрамдах Узбекистан Улс хөдөө аж ахуйн салбарт иж бүрэн түншилнэ

17,760

Бэлчээрийн фотомониторингийн үр дүнг сайжруулах дадлага сургалт боллоо

17,694

Гаалийн албан татвараас чөлөөлөх тухай хууль хүчингүй боллоо

17,641

Үлийн цагаан оготонотой тэмцэхэд малчдын оролцоо чухал

17,313

Хөдөлмөр зуслангаар дамжуулан хүүхдийг ахуйн амьдралд бэлтгэж байна

17,191

Монгол, Узбекистан хоёр улсын Хөдөө аж ахуйн яамд хамтын ажиллагааны баримт бичигт гарын үсэг зурлаа

17,173

2050 он гэхэд үр тариа, ногоо, махны үйлдвэрлэлийг 50% нэмэгдүүлэх хэрэгтэй

17,171

Хоёр улсын худалдааны эргэлтийг 100 сая ам.долларт хүргэхэд хөдөө аж ахуй хамгийн боломжит салбар гэв

16,970

Уул уурхайн бус, нөхөн сэргээгдэх арвин баялгаар үндэсний брэнд бүтээж буй “Грийн групп”

16,961

Шавж, мөөгөнцрөөр талх бүтээжээ

16,577

Төрийн албан хаагчдад зориулсан “Төрийн удирдлагын системийн тоон шилжилт” сургалт амжилттай зохион байгуулагдлаа

16,488

Орон нутагт махны үнэ буурчээ
ах

Транс тос нь зүрх судасны өвчин, харвалт үүсэх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг

Транс тос нь зүрх судасны өвчин, харвалт үүсэх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг

Транс тос гэдэг нь ургамлын тосыг өндөр температурт халааж, устөрөгчтэй урвалд оруулснаар исэлдэж, мууддаггүй маргарин үүсгэсэн тосыг хэлнэ. Энэхүү тос нь муу холестерины түвшинг нэмэгдүүлэн сайн холестерины түвшинг багасгаж зүрх судасны өвчин, харвалт үүсэх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг байна. Түүнчлэн ДЭМБ-аас хоногийн хоолоор авах транс тосыг нийт илчлэгийн нэг хувь хүртэл бууруулахыг зөвлөсөн байдаг. Хэрэв таны сонгож буй хүнсний бүтээгдэхүүний шошгон дээр “Hydrogenated vegetable oil” хэмээх бичиг байвал тухайн бүтээгдэхүүнийг транс тос агуулсан гэдгийг Нийслэлийн эрүүл мэндийн үндэсний төвөөс зөвлөлөө.

Транс өөх тосны хэрэглээ нь дархлаа сулрах, атеросклероз, цусны даралт ихсэх, зүрхний титэм судасны өвчин, хорт хавдар, хэт таргалалт болон хараа муудах зэрэг өвчин үүсэх эрсдэлийг бий болгоно. Мөн хөхүүл эхчүүдийн сүүний чанар муудах, бага жинтэй хүүхэд, инсулин эсэргүүцэл ба бодисын солилцооны хам шинж, чихрийн шижин өвлөлүүдийн эрсдэлүүдийг ихээхэн нэмэгдүүлдэг. Түүнчлэн стрессийг даван туулах бие махбодын чадварыг бууруулах бас сэтгэл гутрал үүсэх эрсдэлийг нэмэгдүүлнэ.

Ямар хоол хүнсэнд транс тос агуулагддаг вэ?

Транс тос нь маш олон хоол хүнсэнд агуулагддаг—үүнд хайрсан боов, бялуу, печень, хөлдөөсөн пицца, жигнэмэг, маргарин гэх мэт. Та хэр их транс тос агуулагдаж байгааг нь шошгон дээрээс нь харах боломжтой. Ямар нэг бүтээгдэхүүний шошгон дээр “0 гр транс тос” агуулсан гэж бичсэн байвал уг бүтээгдэхүүн 0 болон 0,5 гр-аас бага хэмжээний транс тос агуулсан байж болно. Мөн та найрлагыг нь харж транс тос агуулагдсан эсэхийг харах боломжтой бөгөөд мөн “хагас задруулагч устөрөгжсөн тос” (partially hydrogenated oils) гэж транс тосыг нэрлэж болох юм.

Транс тос нь зүрх судасны өвчин, харвалт үүсэх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг

Транс тосны агууламж:

  • Маргарин болон бусад талхан дээр түрхдэг бүтээгдэхүүн 0.0-3.0 гр
  • Жигнэмэг 0.0-3.5 гр
  • Хөлдөөсөн бялуу 0.0-4.5 гр
  • Хөлдөөсөн пицца 0.0-5.0 гр
  • Чихэрлэг бус снек 0.0-7.0 гр байдаг.

Транс тосны хэрэглээг хязгаарлах арга:

  • Бүтээгдэхүүний шошго дахь найрлагын мэдээллийг сайтар унших
  • Транс тос ашиглаагүй хүнсний бүтээгдэхүүн сонгох
  • Транс тос агуулаагүй хоолны цэс бүхий хоолны газраар үйлчлүүлэх
  • Аль болох гадуур хооллолтоо багасгах
  • Түргэн хоол, олон улс үндэстний сүлжээ хоолны газар болон нарийн боовны газруудаар бага хооллох
  • Хэрэглэсэн тосыг дахин хэрэглэхгүй байх /шарах, хуурахад/
  • Бүтээгдэхүүн сонгон авахдаа шарсан тосыг олон удаа хэрэглэсэн эсэхийг харах, тодрууулах (ялангуяа гадуур зарж буй хуушуурын тосыг харж сонголтоо хийх)
Транс тос нь зүрх судасны өвчин, харвалт үүсэх эрсдэлийг нэмэгдүүлдэг
Хуваалцах
Сэтгэгдэл
2000
0 Сэтгэгдэл
Шинэ
Хуучин Шилдэг
Inline Feedbacks
View all comments