Хөрс, хүнс, хүн гурав хүйн холбоотой
ах
ах

New FAO publication: Food allergies – Leaving no one behind

29/03/2021

Food allergies may impact only parts of the world’s population, but that impact can be lethal. People with food allergies have only limited options to prevent allergic reactions, by knowing exactly what causes allergies and avoiding the particular food.

In March 2021, the FAO Regional Office for Asia and the Pacific published “Food allergies – Leaving no one behind”. The booklet explains that it is important to manage food allergies within local contexts. It is critical for countries to understand what allergens are common in a particular population, what foods need to be labeled, and how to determine the allowable quantities of food allergens. The text also stresses the importance of the international discussions on the topic, such as the ones currently underway in Codex, with scientific inputs from FAO and WHO.

Codex has considered allergens in food on numerous occasions since the early 1990s. The General Standard for the Labelling of Packaged Foods (GSLPF, 1991) included the list of foods and ingredients known to cause hypersensitivity and since then there have been many scientific developments in the understanding of food allergens and their management. Codex also develops guidance for food business operators such as the Code of Practice on Food Allergen Management for Food Business Operators, adopted in 2020.

Masami Takeuchi is an FAO Food Safety Officer. “Food allergies are so common, yet they are not that simple to manage in the regulatory framework. Multiple factors are involved, such as food consumption patterns and genetics, so it is important to have national or even local data.”

Priority-setting is crucial because it is not realistic to list everything on food labels. The publication shows this through specific country case studies such as the detailed data from Japan highlighting good practices and lessons learned. The booklet also lists practical recommendations for food safety authorities to manage food allergies, such as identifying a mechanism to monitor common food allergens, holding regular discussions with food businesses on food labelling with allergen information, supporting research on diagnostic tools and educating the general public on food allergies.

“The booklet has data and good practices from some countries that can serve as examples. With guidelines and standards developed by Codex, countries will be able to better manage food allergies in the local contexts,” said Takeuchi.

For more information:

Editor’s note: This article was updated on 29 March 2021 to include ongoing Codex work on food allergen management for food business operators

Download the publication:

FAO Food safety toolkit booklet 4 – Food allergies – Leaving no one behind

Хуваалцах
Сэтгэгдэл
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Нууцлалын бодлого
  1. Бид хэрэглэгчдээс ямар нэгэн мэдээллийг цуглуулдаггүй.
  2. Бид хэрэглэгчийн IP хаягийг зөвхөн сэтгэгдэл хэсэгт харуулахын тулд ашигладаг.
  3. Хэрэв таньд хэрэглэгчийн хувийн мэдээлэл цуглуулах болон устгахтай холбоотой хүсэлт, гомдол байвал support@hunsniihuvisgal.mn -руу хандаарай.
  4. Бид хэрэглэгчийн байршлын мэдээллийг хянадаггүй бөгөөд цаашид ч хянахгүй.
  5. Бид гуравдагч талд танд бүтээгдэхүүн/үйлчилгээгээ сурталчлах боломжийг олгох зорилгоор тэдэнтэй ямар нэгэн мэдээллийг хуваалцдаггүй.
  6. Бид COOKIE-г хандалт хязгаарлах зорилго буюу санал асуулгын үед нэг хэрэглэгчээс нэг санал авах зорилгоор ашигладаг болно.
  7. Манай нууцлалын бодлоготой холбоотой аливаа асуулт, сэтгэгдэл, хүсэлтийг support@hunsniihuvisgal.mn мэйл хаягт ирүүлнэ үү.
Үйлчилгээний нөхцөл
  1. Ерөнхий зүйл
    1. Хүнсний хувьсгал ТББ нь сайтын агуулга, үйлчилгээний бүтэц, хэлбэр загвар зэрэгт хүссэн үедээ, хүссэн өөрчлөлт шинэчлэлтээ хийх эрхтэй.
    2. Хүнсний хувьсгал ТББ нь үйлчилгээний нөхцөлд хүссэн үедээ өөрчлөлт хийх бүрэн эрхтэй. Хийгдсэн өөрчлөлтүүд нь сайтад нийтлэгдсэн мөчөөс хүчин төгөлдөр үйлчилнэ. Хэрэглэгч нь нөхцөлд орсон өөрчлөлтийг нийтлэгдсэнээс хойш хэрэглэвэл хүлээн зөвшөөрсөнд тооцогдоно.
  2. Оюуны өмчлөл
    1. Сайтад нийтлэгдсэн текст, дуу авиа, график зураг, лого, фото, видео болон бусад бүх контентуудын оюуны өмчлөл нь Монгол Улсын холбогдох хууль тогтоомжийн дагуу баталгаажсан болно.
    2. Сайтын аливаа контентыг хэрэглэгч нь зөвхөн хувийн хэрэгцээндээ ашиглах эрхтэй. Хүнсний хувьсгал ТББ-ын зөвшөөрөлгүйгээр контентыг хувилж тараах, нийтлэх, арилжааны зорилгоор ашиглахыг хориглоно.
    3. Хэрэглэгч нь сайтын аливаа контентыг хуулж, татаж авснаар өмчлөх эрх шилжихгүй гэдгийг анхааруулж байна.
  3. Гуравдагч этгээдийн контент
    1. Сайт нь гэрээний үндсэн дээр гуравдагч мэдээллийн эх үүсвэрийн контентыг нийтэлнэ.
    2. Тэдгээр контент нь тус тусын зохиогч, өмчлөгчтэй байх ба сайт нь гэрээний нөхцөлөөс гадуур эзэмших эрхгүй.
    3. Гуравдагч этгээдийн контентод туссан санаа, үзэл бодол, үнэн зөв байдал, байр суурийн өмнөөс сайт нь хариуцлага хүлээхгүй. Хэрэглэгч нь эдгээр контентын үнэн зөв байдал, байр суурь зэрэгт хувийн үнэлэлт дүгнэлтээ өгөх үүрэгтэй.
  4. Шинэчлэл
    1. Энэхүү үйлчилгээний нөхцөл нь 2023 оны 07 дугаар сарын 1-нд шинэчлэгдсэн болно.
QR код
New FAO publication: Food allergies – Leaving no one behind
Хэл солих
Мэдээлэл хайх