
Хүнсний сав баглаа боодлын ухаалаг технологи нэвтэрсээр байна. Судлаачид цахилгаан хэрэгсэлгүй, уян хатан, ухаалаг сав баглаа боодол бүтээсэн байна. Энэ нь хоол хүнсний шинж чанарыг хянаж, чанар муудахаас сэргийлж, хадгалах хугацааг уртасгах боломжийг олгож байна.
Энэхүү технологийн хөгжүүлэлт нь дэлхийн олон улс оронд явагдаж байгаа бөгөөд зарим судлаачдын нэрсийг дурдвал:
- Профессор Амар К. Моханти (Амар К. Моханти): Энэтхэгийн Packaging Technology салбарт тэргүүлэгч судлаач бөгөөд ухаалаг сав баглаа боодлын биополимер материалуудыг хөгжүүлэхэд анхаарч ажилладаг.
- Профессор Эстер Х. Сегал (Ester H. Segal): Израилийн Технионы их сургуулийн биотехнологийн инженерийн профессор бөгөөд пороз силикон наноматериалыг ашиглан идэвхтэй сав баглаа боодлын технологийг судалдаг.
- Киртираж К. Гайквад (Kirtiraj K. Gaikwad): Энэтхэгийн IIT Roorkee их сургуулийн багийн ахлагч бөгөөд ухаалаг сав баглаа боодол, биополимер хальс, хүнсний аюулгүй байдлын чиглэлээр судалгаа хийдэг.
Эдгээр судлаачид болон олон улсын эрдэмтэд хамтран цахилгаан хэрэгсэлгүй, уян хатан, ухаалаг сав баглаа боодлын технологийг хөгжүүлж, хүнсний бүтээгдэхүүний чанарыг хянах, хадгалах хугацааг уртасгах зорилгоор ажиллаж байна.