Дэлхийн Эрүүл мэндийн байгууллага
Нийтийн эрүүл мэндийн тулгамдаж буй асуудлын нэг нь микробын нөлөөллөөр халдварлаж муудсан хоол хүнс орж байна.
Ихэнх оронд өнгөрсөн хэдэн арван жилийн хугацаанд хоолон дахь микро организмын халдварын шалтгаан өссөөр байна. ”Микро организм”-ууд гэдэгт: Сальмонелл бактери, Норовирус, Трематод шимэгч хорхой болон пртоны багтаж байна.
‘’Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллага’’-ын үзсэнээр халдварлаж муудсан хоол хүнс хэрэглэснээс болж дэлхий дээр 550 сая хүн Диархоял гэгдэх халдвараар өвчилж, 230,000 хүн уг өвчнөөр жил тутамд нас барж байна. Амьдралын хөдөлмөрийн чадвараа алдсан жилүүд үзүүлэлтээр (DALYs) муудсан хоол нь өлсгөлөн болон хүүхдийн өсөлт хөгжил зогсох гол шалтгаан болж байна гэв.
Дэлхийн эрүүл мэндийн байгууллага хоол хордлогын өвчлөлийг багасгах зорилгоор шинжлэх ухааны эрсдэлийн үнэлгээ болон удирдамж дээр ажиллаж буй.
Эх сурвалж: https://www.who.int/activities/assessing-microbiological-risks-in-food